Domov » Surova hrana za pse » Popestrite pasje obroke s to jesensko hrano!

Popestrite pasje obroke s to jesensko hrano!

Objavljeno v Surova hrana za pse

S poletjem se poslavlja tudi obilje sveže zelenjave in sadja. Nič ni lepšega kot to, da lahko svežo pasjo hrano popestrimo z domačimi bučkami ali pa da si pes na sprehodu v gozdu mimogrede natrga še nekaj borovnic. A nič ne de, tudi jesen prinaša svoje radosti, med katerimi je tudi kar nekaj takih, ki se krasno podajo v pasjo skledo!

Buče!

Jesen pri nas doma nikakor ne mine brez buč, najraje in najbolj pogosto posežem po hokaido buči, ki jo z največjim veseljem podelim tudi s psom. Psi jo imajo na splošno zelo radi, ker je specifičnega okusa. Kot vsa oranžna zelenjava, tudi hokaido buča vsebuje veliko betakarotena. Prav tako pa naj bi njihovo uživanje spodbujalo nastajanje serotonina, hormona sreče. Kdo bi si mislil 🙂

Hokaido bučo skuhamo in pretlačimo v pire ter jo v manjši količini dodamo k obroku. Odlično vpliva na prebavo, zato je nepogrešljiva v primerih akutne driske ali težav z zaprtostjo. Načeloma lahko pripravimo večjo količino in jo zamrznemo v manjše porcije, da je v primerih težav s prebavo vedno pri roki. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin dajejo večji občutek sitosti, zato so odlične za pse, ki morajo na shujševalno dieto. Iz buče lahko naredimo tudi odlične in zdrave pasje piškote.

Rdeča pesa

Rdeča pesa je pravo »super živilo« za kri, saj vsebuje veliko železa, poleg tega pa je znana tudi po visoki vsebnosti kalija in folne kisline. Vsebuje tudi širok spekter drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na celoten organizem in krepijo imunski sistem. V primerjavi s tujerodnimi super živili pa je smešno poceni! Če boste naslednji dan pri psu opazili nekoliko temnejši ali rdečkast urin, brez panike, to je posledica uživanja rdeče pese.

Psu jo kot dodatek k obroku postrežemo nastrgano na drobno, iz nje pa lahko pripravimo tudi ti. kvass – fermentiran sok rdeče pese, ki ga lahko uživata oba. Okus je relativen 🙂 In če že govorimo fermentirani hrani, jeseni in pozimi ne pozabite na kislo zelje in kislo repo, v manjših količinah sta odlična tudi za naše pse. Več o fermentirani hrani si preberite tukaj.

Jabolka

Eno jabolko na dan … no, ne moremo ravno reči, da odžene veterinarja stran, pa tudi da je eno jabolko na dan primerno za vse pse – vsak dan. Psu vedno ponudimo manjšo količino, pa še to občasno; sama sadje ponudim ločeno od obroka, običajno kot popoldanski snack, vedno v manjši količini (2 do 3 krhlje) ter seveda na drobno nastrgana. V praksi je to tako, da ko si jaz privoščim grickanje jabolka, nekaj koškov prišparam tudi za psa. Jabolka naj bi spodbujala presnovo in pomagala pri razstrupljanju organizma.

Seveda pa lahko jabolka tudi narežete na krhlje in jih posušite ter tako skupaj s psom jeseni in pozimi uživate zdrave priboljške.

Sicer pa ne pozabite: ne glede na to, kako hranite psa (briketi, peleti, konzerve …), mu vsaj občasno privoščite popestritev obrokov s svežo hrano! Ne pozabite, da so prednosti sveže hrane za pse in za ljudi popolnoma enake!

Sicer pa:

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.