Domov » Priporočam » Surova pasja hrana za začetnike: vse, kar moraš vedeti!

Surova pasja hrana za začetnike: vse, kar moraš vedeti!

Objavljeno v Priporočam

Ozaveščenost o pomenu sveže hrane za pse na srečo raste in čedalje več pasjih skrbnikov spoznava številne prednosti, ki jih prinaša surova hrana za pse. Nekateri nanjo prisegajo že dlje časa, drugi se s takim principom prehranjevanja komaj spoznavajo in po glavi jim roji kup vprašanj, od tega kako začeti do tega kje kupiti meso za psa ter seveda kako oblikovati popolne obroke.

Seveda pa ne smemo pozabiti na varnostni vidik tovrstnega prehranjevanja, ki se navezuje zlasti na morebitne bakterije in parazite v surovem mesu. A pojdimo počasi in po vrsti. 🙂

Zakaj je surova hrana »biološko primerna« prehrana za naše pse?

Sveža hrana je tista hrana, ki je nesporno primerna za vsa živa bitja in psi (ter mačke) pri tem niso nobena izjema. Sveža in neprocesirana hrana namreč vsebuje vitamine in minerale v naravni obliki, številne encime in druge mikroorganizme, ki imajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, psihofizičnega počutja in zdravja psa na splošno.

A zakaj pravimo, da je surova hrana »biološko primerna« hrana za pse? Anatomsko gledano je prebavni trakt psa (začenši že v ustni votlini, pri zobeh!) prilagojen uživanju mesne hrane, saj je njegov organizem narejen tako, da najbolje funkcionira oz. da za svoje delovanje najbolje izkoristi beljakovine živalskega izvora, seveda v sveži obliki. Prebavni trakt psa je krajši, želodčna kislina je močnejša in zobje so oblikovani za »trganje« mesa in »drobljenje« kosti.

Samo meso ni dovolj!

Jasno pa je, da ni samo mišično meso tisto, ki psu zagotovi vse potrebne hranilne snovi in optimalno delovanje. Čeprav današnji pes ni volk, ne moremo mimo tega, da sta se evolucijsko gledano njune poti v zgodovini križali. Če bi se odpravili na raziskovanje v preteklost, bi hitro ugotovili, da so volkovi in drugi predniki naših psov v naravi pojedli plen vključno z drobovino in kot ste verjetno že slišali, pojedli so želodec z vsebino vred, ki je vseboval manjši delež vlaknin. V praksi to pomeni, da mora uravnotežena surova hrana za pse vsebovati tudi manjši delež drobovine, vlaknin in seveda kosti, ki pa morajo biti mesnate in surove, nikoli kuhane ali drugače termično obdelane.

Surove mesnate kosti vsebujejo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem, a v pasji hrani niso pomembne samo zaradi mineralne vrednosti. Žvečenje je popolnoma naravna potreba, ki psa pomirja, skrbi za mentalno stimulacijo in seveda čiste in zdrave zobe. Ne pozabite: mesnate kosti so naravne zobne ščetke, ki poskrbijo dentalno zdravje psa. Poleg tega pa, verjeli ali ne, žvečenje vpliva tudi na boljše počutje psov, saj raziskave kažejo, da se že 30 min po žvečenju v krvi dvignejo endorfini – hormoni sreče.

Naj pa ob tem poudarim, da niso vse kosti primerne za pse in preden psu ponudite kost, se morate natančno pozanimati, katere in kakšne kosti so primerne za pse.

Kakšna so idealna razmerja v surovi hrani za pse?

Popolno in uravnoteženo prehranjevanje – biološko primerna hrana za pse – torej vsebuje mišično meso, drobovino, surove mesnate kosti ter manjši delež vlaknin (zelenjava, sadje …). O ogljikovih hidratih sicer krožijo različna mnenja in teorije, ki jim v tej objavi gotovo ne bomo prišli do konca, a načeloma velja, da je evolucija psa ob človeku in njegovi prehrani vplivala na zmožnost prebave manjših deležev škroba, iz česar sledi, da lahko v prehrano psa vključimo manjši delež kakovostnih ogljikovih hidratov (sladki krompir, koleraba, ajdova kaša …). Najbolje je, da pri tem opazujemo psa in njegovo prebavo pa bomo hitro ugotovili, kaj mu ustreza in kaj ne.

Kaj pa razmerja med sestavinami? Verjetno boste prav tako zasledili različne informacije, a načeloma velja, da naj bi bilo idealno razmerje obroka 80:20, pri čemer naj bi 80 % predstavljalo meso z manjšim delom drobovine, 20 % pa zelenjava, sadje ter v manjšem deležu »zdravi« ogljikovi hidrati. Pri starejših psih in manj aktivnih psih je lahko razmerje med mesnim in zelenjavnim delom nekoliko drugačno in sicer 60:40. Surove mesnate kosti dodajamo k obrokom 2 do 3-krat tedensko, potem ko je pes že navajen na svežo prehrano.

To je tudi osnovni princip hranjenja, ki ga spodbuja Natures Menu, vodilni proizvajalec surove hrane za pse v Evropi – njihova surova hrana za pse in mačke je na tržišču že od daljnega leta 1981! Meso, ki ga uporabljajo v svoji proizvodnji, je proste reje in namenjeno človeški uporabi, enako velja za vse ostale sestavine, ki so pridobljene lokalno. Vsi njihovi produkti so brez umetnih barvil, ojačevalcev okusa in konzervansov ter so ustrezno veterinarsko pregledani in ne vsebujejo škodljivih bakterij in parazitov, zato je njihova uporaba s tega stališča povsem varna (še več o tem spodaj). Izbirate lahko med popolnimi surovimi obroki ali dodatki k doma pripravljeni surovi hrani, na voljo so monoproteinske različice, ki so primerne zlasti za pse na izločevalnih dietah ter kopica proizvodov brez žit. Izbor okusov pa je nadvse pester!

natures menu mesne kocke
Iz svežih, lokalno pridelanih surovin primernih za humano uživanje v obliki mesnih kock. Odmerjanje je enostavno, pa če imate doma čivavo ali dogo: preprosto odmrznete optimalno količino “nuggetov” in popoln obrok je pripravljen.

Ampak –  kako začeti?

Z uvajanjem surove hrane začnemo počasi, ker se želimo izogniti prebavnim težavam, hkrati pa na tak način damo organizmu dovolj časa, da se navadi na nov prehranjevalni režim; aktivirajo in vzpostavijo se (drugačni) prebavni encimi, prilagodi se črevesna mikroflora in želodčna kislina.

Psu najprej ponudimo surovo meso v manjši količini ob hrani, ki jo sicer dobiva, količino nove hrane postopoma povečujemo in cca. V 1 tednu popolnoma preidemo na surovo hrano. Briketov in surovega mesa ni priporočljivo mešati, zato hrano ponudimo v ločenih obrokih. Mesnate kosti začnemo dodajati potem, ko je pes cca. 3 tedne na novem prehranjevalnem režimu. Upoštevajte specifike vašega psa, občutljivki bodo verjetno potrebovali kakšen teden več pri prehodu. Pri nekaterih psih se pojavi driska, kar pa ne pomeni, da pes ne prebavlja ničesar drugega kot briketov – dajte telesu možnost, da se črevesna flora vzpostavi.

Količna hrane na dan načeloma znaša 2 do 3 % telesne teže, ki je razdeljena na dva obroka, pri zelo velikih psih jo lahko razdelimo tudi na 3 obroke. Pri starejših in neaktivnih psih se držimo spodnje meje (2 %), pri bolj aktivnih in mladih psih pa naj količina dnevnega obroka znaša 3 %.

A ne pozabite, da so to zgolj priporočene orientacijske vrednosti, ki jih boste morda morali prilagoditi glede na specifične potrebe vašega psa, kot so morebitne zdravstvene težave, upočasnjena prebava ali presnovo, specifične aktivnosti, ki od psa terjajo veliko količino energije.

Je surova hrana primerna tudi za pse, ki imajo zdravstvene težave?

Seveda! A previdnost pri oblikovanju primernih in uravnoteženih obrokov je v primeru težav z zdravjem (težave z ledvicami, diabetes, alergije, sploh izločevalna dieta) še toliko bolj pomembna. V takem primeru najbolje, če se po nasvet obrnete k veterinarju, ki zagovarja hranjenje psa s surovo hrano, saj vam bo znal temu primerno ter ustrezno svetovati pri oblikovanju obrokov glede na specifično zdravstveno problematiko vašega psa.

Kaj pa varnost in neoporečnost surove hrane zaradi bakterij in parazitov?

No, pa smo tukaj 🙂 Poleg klasičnih dilem o tem, kako začeti s surovo hrano, je strah pred nevarnimi bakterijami (zlasti salmonelo pri perutnini) in paraziti v surovem mesu, visoko na lestvici razlogov, zaradi katerih marsikdo koleba pred menjavo briketov za surovo.

  • Meso, ki ga kupimo za psa, moramo pred hranjenjem zamrzniti, pomembno pa je tudi, kako z njim ravnamo, ko ga odtajamo oz. v celotnem postopku priprave mesa v obrok.
  • Natures Menu tukaj ponovno prednjači, saj je njihova celotna ponudba surovega mesa ustrezno pregledana in testirana za patogene bakterije in parazite še preden gredo v obtok in je s tega stališča popolnoma neoporečno. Po besedah proizvajalca, so Natures Menu edini pri nas, ki zagotavljajo najvišjo stopnjo kakovosti.
  • Jasno pa je, da ko kupite katerikoli Natures Menu proizvod, morate poskrbeti za pravilno in varno shranjevanje in odtajanje. Pravila dobre prakse so enaka tistim, ki veljajo za kupovanje in obdelovanje mesa, namenjenega vašemu kosilu.
  • Ko v trgovini kupimo zamrznjeno meso, ga lahko shranimo v termo izolativno vrečko in potem gremo čim prej domov, kavico s prijateljice spijemo pred nabavo nove zaloge mesa. Ko so temperature zunaj višje, nam bo prav prišla hladilna torba.
  • Meso odtajamo v hladilniku (sploh v poletnem času!). Če smo odtalili preveliko količino hrane za obrok, preostanek odmrznjene hrane postavimo v hladilnik ter jo porabimo v roku 24-ih ur.
  • Skrbimo za osnovno higieno kuhinjskega pulta, noža, deske …, kar pač uporabljamo pri pripravi pasjih obrokov na enak način, kot skrbimo pri pripravi svojih mesnih obrokov.
  • Redno, torej po vsakem obroku, umijemo pasjo skledo ter seveda uporabimo drugo gobico kot recimo za našo posodo in pribor 🙂

Poleg tega ne smemo pozabiti, da je pasji organizem narejen za življenje na surovi hrani; njihova želodčna kislina je v primerjavi z našo bistveno nižja, kar je eden izmed naravnih obrambnih mehanizmov pred okužbami z bakterijami, ki lahko sicer človeka precej zdelajo.

Da bo začetek lažji

Natures Menu vam na izbiro ponuja več možnosti: izbirate lahko med popolnimi obroki, ki so zasnovani tako, da vsebujejo vse hranilne snovi v optimalnem razmerju. Nabor okusov in slastnih mesnih kombinacij je zares širok, poleg monopreteinskih različic obstajajo seveda tudi v različici brez žit. Slednji so še posebej primerni za pse, ki imajo težave z alergijami.

country hounter natures menu
Močno dvomim, da jih še ne poznate: Country Hounter “nuggeti” obstajajo v številnih okusih: divjačina in borovnice, losos in maline, puran, bela rba, fazan in raca, raca s slivo, jagnjetina, kunec z brusnicami. Odmerjanje je enostavno, pa če imate doma čivavo ali dogo: preprosto odmrznete optimalno količino “nuggetov” in popoln obrok je pripravljen.

Jasno pa je, da je Natures Menu odlična izbira tudi za vse nas, ki pse že hranimo s surovo hrano; paketek popolnega obroka je vedno fino imeti na zalogi!

Tisti, ki pa surovo hrano že pripravljate sam ali pa bi radi sami pripravili glavnino obrokov, lahko doma pripravljeno hrano popestrite s široko paleto dopolnilne hrane oz. dodatkov k prehrani, ki jih ponuja Natures Menu – od slastnih surovih mesnatih kosti do hrustljavčkov, ki so oblikovani posebej zato, da uravnotežijo in popestrijo doma pripravljene obroka za psa. Natures Menu ponuja tudi »samo meso«, ki ga z ostalimi sestavinami zapakirate v svoj »custom made« popoln obrok.

Vse je veterinarsko pregledano in s tega stališča popolnoma neoporečno in varno, seveda ob predpostavki, da se tudi vi držite pravil, ki jih narekuje dobra praksa »rokovanja« s surovim mesom. In ne pozabite: pravi čas za spremembo je zdaj 🙂

Natures menu surova hrana za pse žal ni več pri nas v ponudbi, ima pa vetshop.si mnogo odličnih alternativ, ki jih lahko preveriš tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.