Domov » Zelišča in začimbe » 3 “balkonska” zelišča za psa

3 “balkonska” zelišča za psa

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Danes ti bo predstavila nekaj zelišč, ki jih že poznaš, morda pa ne veš, da so dobra tudi za tvojega psa. Super so že zaradi tega, ker jih lahko brez težav in posebnih spretnosti vzgojiš na okenski polici ter jih imaš tako vedno pri roki!

Peteršilj (Petroselinum crispum)

Preračunano na priporočen dnevni vnos hranil (RDA), peteršilj na 100 g sveže mase vsebuje 160% vitamina C, 1562% vitamina K, 53% vitamina A in 38% folata. Zaradi teh lastnosti je izredno dober vir vitaminov in antioksidantov ter folne kisline. Največ učinkovin se nahaja v svežem peteršilju, zato je k jedi najbolje dodati svežega.

Kako ga gojimo?

Potrebujemo globlji lonček, saj ima peteršilj dolgo korenino, ki potrebuje prostor za svojo rast. Od razvoja korenine je seveda odvisna tudi bujnost listov zato peteršilj, če ga vzgajamo v navadnem lončku, hitro odmre. Priporočam lonček globine okrog 20 cm, prst pa lahko uporabite vrtno, iz kakšne krtine ali vrtička. Na površino lončka (Φ 12 cm) posejemo 5-10 semen. Če je v lončku manjša gostota rastlin, potem se rastline lepše razvijejo in na dolgi rok jih lahko večkrat porežemo in uporabimo. Ne obupaj – peteršilj kali okoli 40 dni, pri rezanju listov pa nikoli ne poreži vseh: pusti 3 do 4 najmanjše listke, ki poganjajo iz sredice.

Ker je peteršilj dvoletnica, bo v 2. letu rasti vso svojo energijo usmeril v razvoj cveta in semena. Ko jeseni vidiš, da rastlina peša, izkoplji korenino in si skuhaj dobro juho – razen če hočeš pridelati svoje seme 😉

Timijan (Thymus vulgaris)

Timijan odlično ureja prebavo, preprečuje vetrove in razvoj črevesnih zajedavcev. Poseješ ga kot peteršilj, le da ne potrebuje tako globokega lončka. Vzkali v nekaj dneh, nato pa počasi iz ene bilke prične poganjati več poganjkov, ki tvorijo grmiček. Grmiček lahko redno obrezuješ, cca. 5 do 7cm nad zemljo. Vedno pustiš dovolj mladih vejic, da lahko ponovno odžene. Timijan je dvoletnica, ki pa jo lahko obrezuješ, dokler ne odmre. Cvetove tvori vedno, ko ima dovolj dolge poganjke, torej ko ga dlje časa ne porežeš.

Bazilika (Basilicum ocimum)

Bazilika je enoletnica, ki preprečuje napenjanje, pospeši prebavo in krepčilno deluje na ledvice ter celoten organizem. Posejemo jo kot timijan, v navaden lonček in počakamo nekaj dni, da vzkali. Režemo jo tako visoko, da je vedno ostane nekaj poganjkov, iz katerih lahko poženejo novi. Je enoletnica, kar pomeni, da bo jeseni odmrla.

Še nekaj uporabnih nasvetov:

  • lonček naj bo vedno dobro odceden, da voda ne zastaja,
  • če se da, imej rastline na balkonu ali zunanji polici. Tako bodo rastle na naravnem svetlobnem in temperaturnem režimu, rast bo boljša, rastline pa lepše,
  • ker zelišča gojiš v lončku, mu lahko prične primanjkovati osnovnih hranil. Če listi začnejo rumeneti ali pa rastlina vidno slabi (pa ne zato, ker je jesen in se pripravlja na zimo), ji doda malo organskega gnojila,
  • vsa zelišča lahko uporabljaš vsak dan, ali pa jih dodaš le občasno. Dodaš jih ščepec k obroku – kot bi sebi posolila juho.

Želim vam uspešno vrtnarjenje na okenski polici 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.