Domov » Ostalo » Ali psi sanjajo?

Ali psi sanjajo?

Objavljeno v Ostalo

Ste kdaj opazovali svojega psa med spanjem in se vprašali: ali psi sanjajo? Če je vaš kuža med spanjem začel migati s tačkami in celo lajati, je takrat zagotovo sanjal. Ampak – o čem pa je sanjal? No to pa je malo težje določiti 🙂

Najbolj točen odgovor bi verjetno dobili kar od svojega psa, a to je zanj nekoliko pretežko vprašanje. Nekaj pa je jasno: tako kot ljudje, tudi psi sanjajo o stvareh, ki so jim poznane.

Psi in ljudje si nismo tako različni, tudi ko gre za spanje!

Pasji in človeški možgani so si v marsičem podobni, zato ne preseneča, da podobno delujejo tudi med spanjem. Tako kot ljudje, imajo tudi psi dve fazi/tipa spanca: spanje REM (ang. Rapid Eyes Movement, hitro premikanje očes) ter spanje NREM (ang. Non-Rapid Eye Movement, ne-hitro premikanje očes). Mi sanjamo v različnih fazah spanja, ampak se največkrat spomnimo le sanj, ki so se odvijale v REM fazi.

Ali psi sanjajo tako kot ljudje? Psi najprej vstopijo v fazo mirnega spanca, torej NREM, kjer na začetku dremajo, nato padejo v globok spanec. Med drugo fazo oz. REM fazo, pa se pasje telo povsem sprosti, možgani začnejo zelo aktivno delovati in takrat začnejo psi sanjati. Razlika med nami naj bi bila torej v tem, da kužki sanjajo le v REM fazi.

Čeprav pa psi med spanjem vstopijo v iste faze kot mi, se njihove spalne navade precej razlikujejo od naših, saj psi potrebujejo veliko več spanca kot ljudje. Količina spanja se razlikuje od pasme do pasme, ampak psi spijo približno 12-14 ur na dan, mladički pa lahko spijo celo 18 ur na dan.

Kaj pa psi sanjajo?

Po zadnjih raziskavah naj bi psi, tako kot ljudje, sanjali o stvareh, ki so jim poznane in jih izkusijo. Ena izmed pomembnih funkcij možganov je shranjevanje informacij, ki jih sprejemamo iz okolja. In če poenostavimo, informacije v REM fazi »oživijo«, saj se možganska aktivnost poveča in tako nastanejo sanje. Tako strokovnjaki menijo, da na primer pes pasme angleški pointer najverjetneje sanja o pticah, medtem ko doberman tudi v sanjah skuša odgnati vlomilca in zaščititi družino – če seveda karikiramo in smo zelo stereotipni, ampak verjetno veste, kam pes taco moli 🙂

Strokovnjaki so ugotovili tudi zanimivo dejstvo, da na sanjanje vpliva tudi velikost psa. Manjši psi sanjajo pogosteje, a so njihove sanje kratkotrajne, medtem ko večji psi sanjajo manj pogosto, a so zato njihove sanje bolj dolge. Poleg tega pa so lahko bolj doživete sanje (podkrepljene z dolgotrajnejšim trzanjem) pogostejše pri mladičih in starejših psih.

Tudi psi imajo lahko nočne more

V ostalih pogledih pa je pasje spanje in sanjanje precej podobno našemu. Nekateri psi sanjajo bolj intenzivno – v sanjah trzajo, tečejo, cvilijo … včasih sanjajo kaj lepega, včasih pa imajo tudi nočne more, predvsem psi, ki so imeli težko preteklost. A brez skrbi, ko se bo kuža po nočni mori zbudil, bo mogoče malo zmeden, a bo vse po starem, ko bo ugotovil, da so bile vse skupaj le sanje.

Zanimivo: psi pa se še po nečem razlikujejo od nas in to lastnost jim lahko kar malo zavidamo. Načeloma nimajo problemov z nespečnostjo (ali pa je ta zelo redka), saj se takoj ko imajo priložnost uležejo, zaprejo oči in malo zadremajo. Ta lastnost bi včasih prišla kar prav tudi nam, kajne?

Ali je prav, da psa med spanjem zbudimo?

Če je pes med spanjem izredno glasen in se premika, še ne pomeni, da ga tlači mora. Lahko, da preprosto sanja nekaj dobrega, ampak so sanje zelo intenzivne. Če pa pes renči, cvili in joka je velika verjetnost, da ima nočne more.

Vprašanje torej ostaja ali zbuditi psa, če mislite, da ima nočno moro? Najbolje je, da psa ne zbudite iz sanj, saj se te odvijajo v stanju globokega spanja, ki da organizmu največ počitka. Ko boste psa zbudili, ga boste lahko prikrajšali za spanec, precej zmedli ali celo prestrašili. Zbujanje psa je lahko zelo nevarno, saj se lahko pes zelo prestraši in se na vas odziva precej drugače kot običajno.

Če menite, da ga morate nujno zbudite to naredite nežno in držite se spodnjih nasvetov:

  • Zbudite ga z nežnim glasom: nikar ga ne tresite z rokami, saj lahko to vodi v zmedenost ali celo agresijo. Če že uporabite roke, ga nežno božajte in govorite s psom s kar se da nežnim glasom.
  • Psa nežno pokličite po imenu.
  • Ko se pes zbudi ga pomirite, da se bo takoj zavedel da so bile le slabe sanje. Ponudite mu najljubšo igračo, ga božajte in mu pomagajte, da no nazaj odplaval v sanje, tokrat sladke..

Torej odgovor na vprašanje ali psi sanjajo je jasen, žal pa bo zelo težko izvedeti o čem sanjajo. Upajmo samo, da so sanje lepe in polne razigrane igre ter tekanja po prostranih travnikih 🙂

Viri

psychologytoday.com

livescience.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.