Domov » Kuhana hrana za pse » Kaj naj kuham psu?

Kaj naj kuham psu?

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Kaj naj kuham psu, sploh zdaj, ko smo se končno odločili zamenjati prehrano in bomo od zdaj naprej psu sami pripravljali obroke? Dokler je pes bil na briketih, niste imeli te težave, ker ste mu v skledo 2-krat dnevno natresli popoln obrok, v točno predpisani količini, ki je zabeležena na embalaži. Ko pa želite prešaltati na kuhano hrano, se pojavijo čisto običajne težave, sprašujete se recimo koliko hrane naj dam psu in kaj naj kuham psu. Se motim? 🙂

Kuhana hrana za pse, količina obroka in razmerja so bolj podrobno pisana v številnih prispevkih, spodaj pa sem pripravila mini seznam živil iz vaše shrambe, ki jih lahko komot uporabite v pasji kuhinji.

Psu lahko kuhate praktično vse, kar kuhate tudi sebi, le v nekoliko drugačnih razmerjih. Večinski delež pasjega obroka naj sestavlja meso, ki ga dopolnite z zelenolistnato ali katerokoli drugo zelenjavo, ogljikovih hidrati kot »priloge« pa naj predstavljajo najmanjši delež obroka, pa še to jih lahko brez težav izpustite ali pa jih ponudite nekajkrat tedensko.

Torej, kaj naj kuham psu?

 • Meso

Psu lahko skuhate praktično katerokoli meso. Mesa ni treba kuhati tako, kot če bi kuhali golaž, dovolj je, da ga malo povrete ali za nekaj sekund vržete v krop, da zakrkne na zunanji strani. Sčasoma se vam tega itak ne bo več dalo početi in se boste odločili za surovo meso za psa. Kosti nikoli ne kuhamo, vedno jih ponudimo surove. Ko izbirate meso za psa, ne pozabite tudi na slabše dele, obreznine, organe in maščobo.

 • Zelenjava

Zelenjava, ki jo ponudite psu, je lahko enaka vaši zelenjavi: brokoli, brstični ohrovt, koleraba, rdeča pesa, korenček, špinača, blitva … vse to pride v poštev tudi za psa. Zelenjava, ki jo ponudite psu, naj bo kuhana in pretlačena v pire, v nasprotnem primeru jo bo pes težje prebavil ali pa je sploh ne bo. Če se vam ne da kuhati zelenjave, jo lahko tudi na drobno nastrgate.

 • »Priloge« za psa

Pasji skrbniki še vedno radi psu skuhajo testenine, riž in druge priloge. Dokler predstavljajo dodatek in jih ponudimo občasno kot manjši del obroka, ste lahko brez skrbi, sploh če jih pes rad uživa. Vse te priloge moramo res dobro razkuhati, saj tako psu omogočimo lažjo prebavo. Testenine »al dente« so morda dobre za ljudi, pri psih pa lahko povzročijo napenjanje in tudi drisko. Če se odločimo za testenine in riž, naj bodo vsaj polnozrnate oz. naj bo riž rjav ali rdeč, psu lahko ponudimo žlico namočenih polnozrnatih ovsenih kosmičev, če pa je pes občutljiv na gluten, lahko posežete po ajdovi ali proseni kaši. Tako ovseni kosmiči kot ajdova in prosena kaša bosta ob pravilni pripravi poskrbela za zdravo črevesje.

Izogibajte se stročnicam, saj jih večina psov zelo težko prebavlja, v komercialno pripravljeni hrani za pse pa so običajno uporabljene zaradi velike vsebnosti beljakovin. Ker pa je pes prilagojen za mesno prehrano, mu seveda najboljši vir beljakovin predstavljajo živalski viri.

Ali je kuhana hrana za psa res škodljiva in mrtva?

Zagovorniki surove hrane za pse trdijo, da je kuhana hrana za pse mrtva in da je edina prava izbira za psa surovo meso. Veliko ljudi, ki se je odločilo za svežo hrano za psa, je začelo s kuhanjem, ki so ga postopoma opuščali in kmalu popolnoma prešli na surovo hrano. Seveda ne vsi; nekateri težko verjamejo, da nekateri psi dejansko bolj preferirajo kuhano hrano nad surovo. Prav je torej tisto, kar odgovarja vašemu psu.

Sama menim, da je najbolj pomembno to, da najdemo kombinacijo, ki ustreza našemu psu, nenazadnje je bila hrana za pse skozi človeško-pasjo zgodovino zelo pestra in raznolika, včasih surova, včasih kuhana. Praktično karkoli je boljše v primerjavi z briketi za pse, ki so ekstrudirana hrana, zapečena na visoki temperaturi, ki dejansko uniči vse hranilne snovi.

Ker so briketi tako “sterilni”, ima veliko psov prebavne težave, ko se začnejo uvajati na kuhano ali surovo hrano. Prav zato je zelo pomembno, da se takih in podobnih eksperimentov lotimo počasi in previdno, opazujemo psa ter se prilagodimo njemu in in njegovemu počutju.

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Barbara
  | Odgovori

  Zivjo…
  Sprva hvala za nasvet…pa bi te vprasala se po kolicini, ki jo serviras psu…Oto se je namrec poredil (pa ceprav se giblje enako in je iste kolicine…vrjetno emso?!?) in ga precej “futram” z rizem, pa imam obcutek da kolicinsko pretiravam…kaksna je tu teorija…pol manj kot sebi???…glede na to da ima pol toliko kil kot sama? Lepa hvala ze vnaprej in lep pozdrav…b

 2. Lena Gregorčič
  Lena Gregorčič
  | Odgovori

  Živjo Barbara,

  ja, emšo sigurno vpliva tudi na kile, pomembna pa so tudi razmerja: ogljikovi hidrati (torej riž) naj predstavljajo najmanjši del obroka, naj bo več zelenjave in meska. Tukaj piše tudi o doziranju oz. primerni količini.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.