Domov » Mačke » Kako notranjim mačkam popestriti okolje?

Kako notranjim mačkam popestriti okolje?

Objavljeno v Mačke

Notranje mačke načeloma živijo dlje in bolj varno, nikakor pa si ne smemo zatiskati oči, da so prikrajšane za številne mačje prednosti, ki jih prinaša zunanje življenje: plezanje po drevesih, opazovanje okolice z višine, lov (ki je v marsikaterem primeru tudi problematičen, a pustimo to zdaj ob strani). Dejstvo je, da ima tako zunanje kot notranje življenje svoje prednosti in svoje slabosti – pri mačkah, ki živijo zunaj, je ne-varnost prav gotovo ena izmed slabosti, ki jo prinaša okolica. Poleg avtomobilov in drugih živali (recimo spuščeni psi) je tukaj še kar nekaj živali na dveh nogah, ki lahko resno poškodujejo ali celo za vedno pokončajo naše mačje princese.

Prav zaradi tega in še nekaterih drugih razlogov sama zagovarjam notranje življenje mačk oz. tam, kjer je to možno in varno, kombinacija notranjega in zunanjega življenja pod nadzorom, če mački to seveda ustreza. Verjetno ste tudi sami opazili, da so nekatere mačke presrečne na kavču, da jim je opazovanje okolice na okenski polici vrhunec zunanjega življenja in raje, kot da bi se odpravile na lov, se zakopljejo v škatle, deke ali se parkirajo na radiator, kjer vadijo poglobljeno jogijsko spanje.

Potem imamo pa še tiste mačke, ki se z notranjim življenjem nikakor ne morejo sprijazniti in bi dale pol repa in levo uho zato, da bi lahko zunaj izživele vse svoje nagone in instinkte. In ker to pogosto ni niti možno niti varno, moramo poskrbeti, da se bo naša mačja lovka v stanovanju odlično počutila in bo lahko višek energije sprostila na popolnoma mačji način. V nasprotnem primeru lahko pri mački pričakujemo nezaželeno in destruktivno vedenje, stres in druge težave, povezane s tem. Prav zaradi tega menim, da preden se pri mački s takimi in drugačnimi metodami lotim odprave nezaželenega vedenja, pomislimo, kako bi ji ga preventivno preprečili.

Legalen prostor za praskanje

Praskanje absolutno ni nezaželeno vedenje, ampak je popolnoma naravne. Zunaj mačka praska po deblih in pleza po drevesih, normalno, da ji v stanovanju to manjka. Namesto da jo naslednjič, ko jo zalotimo pri praskanju, kaznujemo, ji raje ponudimo legalno praskalno površino v obliki praskalne podlage ali praskalnega stebra. Mačke s praskanjem označujejo svoj teritorij, si pretegujejo hrbtenico, sproščajo frustracije in brusijo kremplje – je ena izmed najbolj osnovnih mačjih potreb, ki jo pa res zlahka omogočimo tudi mačkam, ki živijo izključno znotraj. To je pa res najmanj, kar lahko naredimo!

Višina, najljubša mačja “dimenzija”

Mačke v naravi plezajo po drevesih in z višine opazujejo okolico. Obstaja več teorij, zakaj se mačke na višini počutijo tako odlično, med drugim naj bi se počutile bolj samozavestno, višina jim daje neko vrsto kamuflaže, poleg tega pa se počutijo bolj varno pred drugimi plenilci. Če ste vašo mačko (večkrat) zalotili na najvišji polici v vašem stanovanju, potem ste lahko prepričani, da imate doma nekoga, ki se mu od višine na zvrti. Dobra rešitev za take avanturistke so praskalniki do stropa, po možnosti taki, ki čim bolj na vrhu nudijo razgledno točo (ležišče). To seveda ni garancija, da mačka ne bo več plezala po vaših policah, se bo pa verjetno to bolj poredko zgodilo.

V tujini so že več let zelo aktualne police za mačke, z nekaj domišljije lahko tudi navadne police spremenimo v mačje police in jih domiselno namestimo po prostoru. To je sploh zabavno, če na vaših stenah ne visijo slike in drugi okraski, saj jih na tak način krasno izpopolnite, vaši mački popestrite okolje, vi pa boste deležni interaktivnih umetnin v obliki različnih mačjih poz in podvigov. Definitivno zmagovalna rešitev za vse vpletene!

Police za mačke

Vir fotografije

Igrače za mačke

Če so igrače za mačke skrbno izbrane, potem ste lahko prepričani, da bodo služile svojemu namenu. Če pa ste mačje igrače izbirali po kriteriju »kaj je vam všeč«, potem obstaja velika verjetnost, da ste si v stanovanje nakopali še enega praholovca.

Če vaša mačka rada »lovi«, potem ji bodo definitivno po godu vse igrače, ki spodbujajo lovljenje – igrače s perjem, laserji, miške na baterije, žogice in plišaste miške, če jih bo vaša mačka sprejela za svoj plen. Nekatere mačke se lahko z igro zaposlijo same, druge potrebujejo nekaj vzpodbude, kar v prevodu pomeni angažma skrbnika.

Potem so še tukaj interaktivne igrače za mačke, igrače, ki so oblikovane tako, da čim bolje zaposlijo vašo mačko (bolj kot je zaposlena, manj neumnost ji bo šlo po glavi). Pri nas doma smo totalno navdušeni nad Catit sistemom, interaktivnimi mačjimi igračami, ki si jih lahko sestaviš po svoje, igrače pa lahko neprestano nadgrajuješ in spreminjaš. Čeprav so živali načeloma ljubiteljice rutine, je vedno drugačna postavitev igrač priložnost za nove izzive in nova raziskovanja, saj so prave mačke nedvomno tudi nadebudne detektivke.

Primer Catit “igralne steze”, ki pri nas doma pomeni totalen žur – kombinirate jo lahko še z mačjo travo, posodo za hranjenje ali “masažnim” centrom za mačke.

Igrače za mačke lahko izdelamo tudi sami, tukaj je primer interaktivne igrače za mačke, za katero potrebujemo samo nekaj rolic toaletnega papirja, škarje in lepilo.

Brlogi, dupline in skrivališča

Mačke obožujejo skrivališča in skrivanje ne pomeni nujno, da je mačka prestrašena in se nečesa boji, čeprav je pri manj samozavestnih in prestrašenih mačkah dostopno skrivališče še toliko bolj pomembno; potreba po skrivanju in posledično varnosti je najbolj naraven odziv mačke, ki se počuti stisnjena v kot in prestrašena. Skrivališče mački nudi back-up možnost v primeru, da gre kaj narobe ali pa neke vrste pit stop točko, kjer lahko naredi načrt za naslednje korake, nenazadnje pa je to eden izmed krasnih načinov, kako se lahko odmakne od razigranih otrok, drugih mačk v stanovanju ali pa psa, s katerim si delita skupno gospodinjstvo.

Tuneli in brlogi so zato odlična popestritev okolja za notranje mačke!

Z nekaj domišljije in volje pa jih lahko izdelamo tudi sami: potrebujemo kartonske škatle, škarje, lepilo in nekaj domišljije.

Zelenica v dnevni sobi

Mačke v naravi si lahko osmukajo travo takrat, ko jim to paše, notranje mačke pa so v tem pogledu popolnoma odvisne od nas. Že samo preprosta rešitev v obliki mačje trave, ki jo postavimo na okensko polico ali na katero drugo primerno mesto, bo notranji mački prinesla nekaj pridiha zunanjega življenja. Travo za mačke lahko sami vzgojimo na zelo enostaven način: v trgovinah za male živali prodajajo komplete, iz katerih bo zrasla trava, tudi če so naše vrtnarske sposobnosti pod povprečjem. Vse, kar moramo narediti je, da semena zalijemo in čez nekaj dni bo trava vzklila.

Opazovanje okolice

Mačke, ki živijo izključno znotraj, morajo imeti varen dostop do zunanjega sveta, zato nezaščiten balkon ali okno ne sme biti razlog, da mački ne dovolimo vpogleda v zunanji svet! Balkon in okno moramo zaščititi s primerno mrežo ali rešetkami in tako mačji princesi ponudimo stik z zunanjim svetom.

Kaj pa hrana?

Kakšen odnos ima hrana s popestritvijo okolja in s stanovanjem, hm … veliko, pravzaprav. Mačke, ki živijo zunaj, si bodo navkljub najboljšim možnim briketom in konzervam od časa do časa še vedno kaj ulovile – to početje je za njih nekaj popolnoma naravnega. Mačke, ki živijo izključno znotraj, so popolnoma odvisne od naše izbire hrane za njihove »izbirčne« riti, zato jim vsaj od časa do časa ponudimo nekaj, kar bi si tudi same ulovile zunaj (OK, miši in muh ne bomo ravno nabirali, a ne 🙂 ): sveže, surovo meso.

Najbolj pogumni si lahko omislite ali naredite igrače, ki jih napolnite s surovim mesom, mačka pa ga mora zbezati ven – uloviti plen. Jaz (na grozo in zgražanje mnogih) meso oz. surove sardele ponoči skrijem na določeno mesto v stanovanju, kjer jih mačka čez noč ulovi. Ko se zjutraj zbudim, je skodelica prazna (no, kakšno ribjo glavo najdem pod mizo, ker nekatere mačje princeske glav pač ne jejo …), mačka pa sladko spi in mi pusti, da v miru spijem kavo. To je luksuz.

Jaz žal ne verjamem v to, da je treba mačko hraniti 2-krat dnevno in da ne sme imeti vedno hrane na voljo. Mačke, ki živijo zunaj ali kombinirano, so čisti dokaz, da temu ni tako  –  ker imajo možnost izbire, lovijo včasih večkrat na dan, včasih manjkrat, odvisno od letnega časa in izbire, ki je na voljo; jejo večkrat na dan po malo. S tega stališča se mi zato ne zdi absolutno nič narobe, če ima mačka primerno hrano na voljo čez ves dan, sploh če izkaže potrebo po temu (pri nas je tako). Seveda moramo drugače ravnati v primeru, če ima mačka težave s prekomerno telesno težo – ta je običajno posledica neprimerne hrane in pomanjkanja aktivnosti.

Prav zato je pomembno, da notranji mački ponudimo čim več možnosti, ki bodo imitirale njeno naravno okolje. Z različnimi aktivnostmi bomo poskrbeli, da bo mačka ohranjala kondicijo in fit postavo.

Notranje mačke imajo enake potrebe kot zunanje!

Ja, imeti notranjo mačko ne pomeni, da mačko od zunaj preselimo noter, ampak da poskrbimo za določene potrebe, ki pridejo skupaj s tako mačko. Seveda to ne pomeni, da moramo nabaviti vse po spisku in iz domače mačke narediti tigra, dovolj je že, če bomo mačko opazovali in poskušali ugotoviti, kaj ji manjka in kaj ji ustreza. Na tak način bomo preprečili marsikatero “nezaželeno” vedenje, uriniranje po stanovanju, stres … ter poskrbeli za harmonično sobivanje.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.