Domov » Priporočam » Peleti za pse: katere izbrati in zakaj?

Peleti za pse: katere izbrati in zakaj?

Objavljeno v Priporočam

Peleti za pse (hladno stiskana hrana) postajajo vroča roba. Ponudba na našem tržišču brsti kot spomladanske trobentice in pasji skrbniki imamo vedno več možnosti za izbiro; več možnosti izbire pa hkrati pomeni tudi več odgovornosti, saj moramo v poplavi vseh, ki so najboljši, izbrati nekaj, kar je zares dobro in kvalitetno. To pa je včasih težko, saj noben proizvajalec ne bo rekel, da je povprečen in da je konkurenca v bistvu boljša 🙂 Zato smo pasji skrbniki nemalokrat prepuščeni sami sebi in svoji vesti, beremo deklaracije in upamo, da so tudi v resnici konsistentne z vsebino v vrečki ter se zanašamo na priporočila znancev in prijateljev.

Ne samo hladno stiskanje, pomembna je tudi kakovost in neoporečnost

Tako kot lahko med briketirano hrano najdemo brikete boljše in slabše kakovosti, enako velja za hladno stiskano hrano za pse (pa tudi nenazadnje za surovo hrano.): obstaja boljša in manj dobra izbira. Ni pomembno samo to, da so sestavine hladno stiskane, temveč tudi kako so obdelane preden gredo v peletiranje, kakšna je kakovost sestavin (so brez GSO, so ostanki od ostankov ali v osnovi namenjeni prehrani ljudi?) ter nenazadnje tudi njihovo poreklo (sledljivost sestavin).

Če kupimo pelete, ki so narejeni s stranskimi proizvodi predelave mesa ali pa vsebujejo minimum beljakovinskih virov in v osnovi bazirajo na tretjerazrednih žitih, za psa nismo naredili prav veliko … Skratka, samo zato, ker je hladno stiskano, še ne pomeni, da je apriori odlično, super in zdravo (čeprav, če stvari postavim na tehtnico, bi se sama vedno raje odločila za peletirano pasjo hrano kot ekstrudirano).

Nobena skrivnost ni, da sem velika fenica Naturavetala. No, malo sem obsedena z njim, priznam 🙂 Avgusta 2016 sem jih odkrila bolj kot ne po naključju (če verjamete v naključja – jaz ne) in od takrat naprej pridno kopičim njihove izdelke – od probiotikov, ki so res odlični, do zelenoustne školjke za sklepe, olja črne kumine, bio kokosovega olja pa še kaj bi se našlo (recimo kosmiči za dopolnitev surovih obrokov – njam!). Vedno pa je v omari tudi hladno stiskana Naturavetal hrana za pse, ki jo z velikim veseljem tudi rade volje priporočim dalje. Zakaj? Všeč so mi sestavine, všeč mi je filozofija in všeč so mi njihovi transparentni odgovori (nekateri so povzeti v spodnjih vrsticah), na moja vprašanja, ki jih ni malo. Vem, da sem tečna, ampak za psa vse, a ne, in to brez kompromisov! Toliko na kratko, na dolgo pa spodaj 🙂

Naturavetal peleti za pse: visok delež mesa, naravni vitamini in dobri viri ogljikovih hidratov

Naturavetal peleti za pse so mi všeč iz različnih razlogov: na prvem mestu je zagotovo podatek, da vsebujejo izključno naravne vitamine in minerale, ki jih v hrano vključijo z različnimi zelišči, olji in algami. Drugi razlog je razmerje med beljakovinami in ostalimi sestavinami – Naturavetal hrana za pse vsebuje min. 60 % delež mesa (100 % mesni peleti pač ne morejo obstajati).

Meso, ki je uporabljeno v njihovi hladno stiskani hrani ne vsebuje stranskih proizvodov predelave mesa, med katerimi lahko sicer najdemo tudi perje in kremplje, ampak gre v pelete samo tisto, kar bi sicer šlo tudi v vašo skledo. Ker uporabljajo odprte deklaracije, je tudi sledenje sestavinam lažje – odprte deklaracije za razliko od zaprtih namreč ne uporabljajo nadpomenk za označevanje sestavin, npr. žitarice, ampak so sestavine natančno navedene, primer: polnozrnat riž, oluščen oves, kopriva, česen itd., tako da vam je lahko vedno in brez ugibanja 100 % jasno, kaj nasujete v pasjo skledo.

Tudi če se ne boste odločili za Naturavetal hrano za pse, naj bodo izbrani peleti za pse brez GSO, s sestavinami iz lokalnega okolja, ki so natančno navedene na deklaraciji (odprta deklaracija) in če se le da, se pri proizvajalcu pozanimajte, kako so sestavine obdelane pred peletiranjem.

Pomembno: obdelava sestavin

Tretji razlog, ki govori v prid Naturavetalu, pa je obdelava sestavin, ki je vsaj po mojih izkušnjah spet zelo transparentna. Naturavetal vse sestavine obdela tako, da se ohranijo maksimalne hranilne vrednosti, kar v praksi pomeni, da je meso popolnoma naravno posušeno na zraku in komaj potem zmleto v moko ter kot tako pripravljeno za nadaljnje postopke predevale v pelete.

Podobno velja za zelenjavo in zelišča, ki jih vsebujejo Naturavetal peleti za pse: posušeni so na zraku, ostalim sestavinam pa so dodani neposredno med hladnim stiskanjem, saj se tako najbolj optimalno ohranijo vsi vitamini, minerali in druge hranile snovi. Med zelišči, ki so med njihovimi sestavinami, najdemo recimo peteršilj in koprivo, ki odlično vplivata na kri, pa čemaž, ki skrbi za zdravje črevesja, artičoko, ki pozitivno vpliva na jetra in ledvice … Same dobre in fine stvari!

Kaj pa ogljikovi hidrati, ki so dodani mesu in ostalim sestavinam? Obdelani so po posebnem patentiranem postopku, zaradi katerega so lažje prebavljivi. Ogljikovi hidrati so tukaj mišljeni kot tiste “balastne snovi”, ki so v brikete, pelete in doma pripravljeno hrano dodane kot »priloge«: ajda, oves, proso … , vem, da poimenovanje OH ni ravno najbolj ustrezno, a je v tem primeru uporabljeno zgolj zaradi lažjega razumevanja vseh udeleženih v branju.

Za žita in riž oz. za hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov že vemo, da mora biti pred zaužitjem toplotno obdelana (skuhana ali razkuhana), da jo psi lažje prebavijo. Če bomo psu recimo ponudili surovo ali slabo kuhano proso ali koruzo, bo to v črevesju začelo fermentirati, psa bo napenjalo ali pa mu povzročilo drisko. Naturavetal zagotavlja, da so žita in drugi težje prebavljivi ogljikovi hidrati v njihovi hladno stiskani hrani za pse primerno (toplotno) obdelani in so kuhani nad paro s posebnim patentiranim postopkom, s pomočjo katerega postanejo lažje prebavljiva ali pa so jim odstranjeni težje prebavljivi deli.

Poleg tega uporabljajo kvalitetne vire ogljikovih hidratov, tam kjer to ni mogoče pa so sestavine brez gensko spremenjenih organizmov:

 • Ajdova kaša

Tehnično gledano spada med sadje, med žita jo uvrščamo zgolj zaradi njene uporabe. Je brez glutena, podpira delovanje jeter in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. V kombinaciji z lososom je več kot odlična izbira za tiste pse, ki so občutljivi na gluten, žita ali pa imajo težave s kožo.

 • Riž

Če je riž tak, kot mora biti (polnozrnat) spodbuja peristaltiko, saj absorbira vlago iz črevesja in posledično skrbi za zdravo prebavo. Na žalost pa se v človeških in pasjih skledah vse preveč pogosto znajde beli riž, ki je slabše prebavljiv in oropan hranilnih snovi. Naturavetal uporablja neoluščen polnozrnat riž, kar to pomeni, da je riž luščen samo 1-krat in toplotno obdelan nad paro. Če bi ga luščili še 1-krat, bi dobili bel riž.

 • Oves

Ovsu je odstranjena zunanja lupina, ki je sicer neprebavljiva; po kuhanju na pari postane podoben ovsenim kosmičem in je temu primerno psom tudi lahko prebavljiv.

 • Rjavo proso

Proso spada med pražita. Vsebuje veliko vlaknin, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in je bogato z mikrohranili. Prosena lupina je za pse praktično neprebavljiva, zato je odstranjena in v hladno stiskano hrano za pse gre samo »čisto« proso, ki ga pes lahko samo tako  maksimalno izkoristi.

 • Kaj pa koruza – strah in trepet pasjih skrbnikov?

Koruza, ki jo uporablja Naturavetal, ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov, je primerno toplotno obdelana in zato, kot pravijo proizvajalci, argumentom proti koruzi in trditvam o negativnih vplivih na vedenjske spremembe psa tako ne morejo pritrditi, saj pravijo, da je vse odvisno od njene kakovosti. Koruza je lahko dober vir B vitamina ter mineralov, v Naturavetal peletih pa proizvajalci uporabijo samo koruzna zrna in ne zmletega storža, ki je običajno dejanski alergen.

Dobra novica: če vam koruza ne diši ali pa je pes ne sme uživati, imate seveda na voljo tudi pelete brez koruze: izberite take z jagnjetino, kuncem ali lososom, saj koruzo dejansko vsebujejo samo peleti s piščancem in hladno stiskana hrana za mladiče.

Poleg vseh navedenih sestavin njihovi peleti za pse vsebujejo diatomejsko zemljo, ki poskrbi za zajedavcem neprijazno okolje v črevesju ter še druge pomembne in sveže sestavine. Naturavetal peleti za pse so na voljo v različnih okusih, za mladičke in aktivne pse ter seveda v »normalni« različici za vse ostale. Jaz sem nad temi peleti za pse resnično navdušena in upam, da boste tudi sami imeli pozitivno izkušnjo!

Še opomba za konec

Tako – to je moje 100 % iskreno priporočilo, ki ga lahko preberete kot nasvet znanca ali prijatelja. Upoštevajte pa, da je vsak pes in vsak pasji skrbnik edinstven, da ta prispevek ni nastal na podlag znanstvenih dokazov, temveč na podlagi dobre izkušnje – moje in tistih, ki so omenjene pelete za pse preizkusili na podlagi mojega priporočila. Sama menim, da je hladno stiskana hrana za pse definitivno boljša izbira od ekstrudirane hrane in najboljši kompromis med naravnim in praktičnim. Če nič drugega v želodcu ne nabrekne, enostavno se prebavlja in brez težav jo lahko mešate tudi z ostalo svežo in konzervirano hrano!

Preveri celotno ponudbo Naturavetal hladno stiskane hrane za pse >>>

PS: Pa še dostava je super hitra!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Mojca Hribar
  | Odgovori

  Z vsem napisanim se popolnoma strinjam! Tudi sama uporabljam njihove pelete (od tvoje prve objave, predvsem me je navdušilo dejstvo, da vsebujejo naravne vitamine in minerale in pa razumljivo (!) deklaracijo)).
  Moja psička obožuje tudi njihove konjske žvečilke z dlako. Po končanem glodanju včasih sicer izgleda, kot da je komu vzela skalp (kadar so dlake res dolge, ne poje vseh), ampak veselje je neizmerno in kakec vrhunske kvalitete.:)

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Ja, lej, meni so res top. In kar nekaj ljudi sem navdušila in so blazno zadovoljni. V bistvu mi je všeč celotna ponudba in se moram včasih prav bremzat, ker vsega pač ne rabim 🙂 Tej priboljški z dlako so tudi mojemu psu zakon, je pa res, da potem včasih zgleda kot prizorišče zločina 🙂 In tiste dlake, ki jih pes ne poje, jih naganja mačka po celi dnevni sobi … pestro, ni kaj 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.