Domov » Trendi » Petarde: 3 načini za pomiritev psa

Petarde: 3 načini za pomiritev psa

Objavljeno v Trendi

No, pa ga imamo – veseli december namreč. S prižigom lučk in vstopom v najbolj praznični mesec v letu se je tudi uradno začelo obdobje sreče in veselja. A žal je tako, da je to tudi mesec, ki se ga marsikateri skrbnik živali tudi najbolj boji in o njem z grozo premišljuje že septembra: taka in drugačna praznovanja, zlasti najdaljša noč v letu, so pospremljena s petardami, ognjemeti in raketami, ki marsikateremu psu in mački povzročajo neopisljiv stres.  Če vaše živali tega tako ne doživljajo, bodite srečni, če pa spadate med veliko večino, potem točno veste, o čem govorim.

Ne samo, da take situacije niso prijetne, večji, kot je strah živali pred pokanjem, hujše je vse skupaj in to za oba: za psa, ki se od groze nemalokrat trese in drgeta, od strahu se lahko tudi polula ali pokaka, zaradi blaznega stresa lahko pride tudi do infarkta … in ob opazovanju trpljenja živali, skrbniki seveda niti pod razno ne moremo biti ravnodušni. Kljub temu da pogosto naredimo vse, kar je v naši moči, je v decembru praktično nemogoče, da bi se v celoti izognili pokanju petard, raketam in ognjemetom.

Jaz seveda nestrpno pričakujem dan, ko bomo postali civilizirana družba do te mere, da bomo pirotehniko ukinili v celoti, zlorabo visoko kaznovali, ognjemete pa zamenjali za kaj bolj ekološkega in naravi prijaznega v vseh pogledih. Naj ob tem pripomnim, da niso samo psi in mačke tisti, ki trpijo ob bombnih napadih – tukaj so tudi vse prostoživeče živali, ptice, živali v hlevih in druga bitja, s katerimi si delimo planet.

Marsikateri pasji skrbnik bi zato decembrsko norijo z veselje zamenjal za bivanje na samotnem otoku, a to žal ne gre, no, vsaj v večini primerov. Lahko pa poskrbimo, da bo našim živalim kar se da prijetno in da se bodo doma počutile kar se da varno.

3 enostavni prijemi za bolj miren december

Pogosto lahko za pomiritev živali poskrbimo sami, bodisi s prilagoditvami domačega okolja in drugimi pomiritvenimi prijemi bodisi tako, da si v tem obdobju vsi nekoliko prilagodimo življenje (spremenimo sprehajalne poti in ure, psa ne puščamo samega takrat, ko najbolj poka itd.). V ekstremnih primerih seveda ne gre brez sredstev za pomirjanje, ki jih predpiše veterinar, a čisto vsak pasji skrbnik lahko poskusi s katero izmed spodnjih možnosti

1. Spremenite dom v varen brlog

Veliko živali se vznemiri ob svetlobi, ki jo puščajo rakete, zato pravočasno spustite rolete ali zagrnite zavese. Če se le da, pasje ležišče premaknite v prostor, ki ni tako izpostavljen, v najhujših rafalih pa ne bo nič narobe, če se skupaj s psom odmakneta v prostor, ki je zvočno najbolje izoliran, pa čeprav je to majhen hodnik ali kopalnica. Če sicer radi večere preživljate v tišini, jih vsaj v decembru presekajte z glasbo, ki bo vsaj deloma prekrila pokanje – poslušajte Youtube, glejte televizijo ali prižgite radio. Karkoli je boljše od smrtne tišine, ki jo nenadoma prekine zvok pirotehnike. Nekaterim psom bo to vsaj deloma omililo situacijo, kar je bolje kot nič. Če se le da, med pokanjem nadaljujte z delom »kot da ni nič«, ne zganjajte panike, ampak psu raje poskusite preusmeriti pozornost, npr. s piskajočo igračo. Pri nekaterih to pomaga, a ne pri vseh, zato je zdaj pravi čas, da preverite, kaj se pri vašem kosmatincu najbolj obnese.

2. Povijanje psa lahko deluje protistresno

V zadnjih letih je priljubljenost zrasla ti. thundershirtu, posebnemu plaščku, ki naj bi psom pomagal pri različnih napadih tesnobe, med drugim tudi pri napadih panike, ki nastopijo zaradi pokanja petard in ognjemetov. Princip delovanja je enostaven: ThuderShirt nežno objame pasje telo in stvari prijeten pritisk, zaradi katerega se pes počuti bolj varno (kot šivilja korzetarka lahko dodam, da se korzeti iz istega razloga odlično obnesejo pri ljudeh, ki imajo težave s tesnobo in paničnimi napadi); srčni utrip se spusti na normalno raven, upadejo tudi stresni hormoni.

Plašček se seveda sliši super, a dejstvo je, da je pritisk tisti, ki ustvari pomirjujoči učinek, kar pa lahko dosežete tudi tako, da psa povijete s šalom oz. drugim kosom blaga, najbolje, da elastičnim (star šal, recimo). Vsako leto okoli novega leta zaokroži na spletu ta fotka, ki prikazuje, kako poviti psa, jaz pa jo delim že zdaj, da lahko pravočasno zvadite, navadite psa in seveda najdete ustrezen kos blaga.

Povijanje psa oz. pritisk mora biti še vedno prijeten, toliko, da psa ne moti. Nikakor ne smete blaga zategniti tako, da se bo pes komaj premikal ali pa mu boste ustavili prekrvavitev 🙂

3. Naravna pomirjevala

Hkrati z naštetimi ukrepi lahko vse skupaj seveda podprete tudi z različnimi naravnimi sredstvi za pomiritev živali. Trg ponuja mnogo možnosti, med katerimi lahko jaz brez težav priporočim dalje tisto, za katero imam dober feedback in sem o njej pisala že lani: to so kapsule na osnovi mlečnih beljakovin, ki živalim pomagajo ob različnih stresnih situacijah, kot je pokanje petard, obiski pri veterinarju, vožnja v avtomobilu itd.

Kot se zapisala že lani – če menite, da bi ubrali bližnjico in psu pred spanjem ponudili kozarec mleka, se motite. Ne samo, da boste prav gotovo izzvali prebavne težave, tudi želenega pomiritvenega učinka ne boste dosegli. Za pomiritveni efekt je odgovorna mlečna beljakovina kazein, o čemer sem podrobno pisala v tej objavi – na kratko pa: študije so pokazale, da je učinek lahko podoben tistemu, ki se ga zazna ob dajanju anksiolitikov. Da bi dosegli popoln efekt pa moramo z dodajanem začeti pravočasno, saj efekt ni takojšen!

Ker so mlečne beljakovine v Nervenheld kapsulah hidrolizirane, so primerne tudi za alergike na mleko (pred uporabo se vseeno posvetujete z veterinarjem) in ker so brez laktoze, jih brez težav lahko uživajo tudi psi, ki so laktointolerantni. Obožujejo pa jih tudi mačke in jih lahko popolnoma varno uporabite tudi zanje! Kapsule lahko ponudite v obrok ali pa vsebino vmešate med hrano; pri nekaterih psih se lahko na začetku pojavi nekoliko mehkejši iztrebek, a se normalna konstitucija blata vzpostavi že po nekaj dneh jemanja. Ker so kapsule popolnoma naravne, jih lahko brez težav kombinirate z drugimi zdravili.

Kapsule Nervenheld pa pridejo prav tudi ob drugih stresnih situacijah, s katerimi se srečujete v življenju s psom; odlično se recimo obnesejo pri ločitveni tesnobi, reaktivnih psih, psih, ki imajo težave z vožnjo …

Še enkrat: priprave začnite še pravi čas!

Še enkrat poudarjam, da če želite, da bodo naravna pomirjevala za pse zares delovala, jih morate začeti dodajati čim prej in ne 3 dni pred novim letom. To niso klasična zdravi s takojšnjim učinkom, saj za to, da razvijejo svoje polno delovanje, potrebujejo svoj čas – tako kot vsa ostala naravna sredstva. Pravzaprav velja to za čisto vse ukrepe, ki ste jih spoznali v tem prispevku (povijanje psa en dan pred novim letom ne bo naredilo nobene razlike …), če nič drugega pa zato, da lahko še pravi čas najdete kombinacijo, ki bo ustrezala vašemu psu in bo veseli december tako vsaj za odtenek bolj prijazen – in vesel!

Naravne kapsule za pomirjanje Nervenheld lahko bolje spoznaš tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.