Domov » Surova hrana za pse » Surova hrana za pse v letu 2024

Surova hrana za pse v letu 2024

Objavljeno v Surova hrana za pse

Prav presenetilo me je, da bo letos novembra 10 let, odkar sem na zdravahranazapse.si objavila prvi prispevek. Desetletje je minilo kot bi trenil, navkljub temu relativno kratkem obdobju pa je prineslo kar nekaj sprememb na področju prehrane psov; če je bila surova hrana za pse takrat še skoraj znanstvenofantastični koncept, jo danes prodajajo v trgovinah za živali in tudi pri veterinarjih. Ne povsod, pa vendar – najdejo se in čedalje več jih je.

Surova hrana za pse v zadnjem desetletju

Pred desetletjem je bilo pri nas samo nekaj ponudnikov surove hrane za pse, morda 3 ali 4, lahko še kakšen več, a ne prav veliko. Surovo meso za pse smo zato pogosto kupovali v mesnicah in ga skupaj z organi, zelenjavo in surovimi mesnatimi kostmi kombinirali v uravnotežene obroke. No, saj zdaj lahko to še vedno počnemo, a imamo vedno na voljo še bolj elegantne in praktične rešitve, kot je že pripravljena BARF hrana.

V vsem tem času je naraslo ozaveščanje, z ozaveščanjem je naraslo povpraševanje in s povpraševanjem ponudba. To je tudi nesporen dokaz, kako skrbniki psov kot potrošniki določamo, kaj nam bodo trgovci ponudili. Briketi sicer ostajajo paradni konj procesirane hrane, ampak 10 let je v resnici zelo kratko obdobje za večje družbene spremembe. Korak za korakom, tačka za tačko.

Izgovori so čedalje težji

Leta 2024 (in upam, da bo tako tudi dalje), resnično ni več težko hraniti psa s svežo hrano, pa naj bo to surova ali kuhana, redno ali občasno. Običajni zadržki, ki jih imajo skrbniki psov na začetku BARF kariere in med drugim vključujejo strah, da obroki ne bodo uravnoteženi, da bo prišlo do zastrupitve s salmonelo ali pa da jim to časovno ne bi zneslo, po večini objektivno ne zdržijo več: že pripravljeni obroki surove hrane za pse so uravnoteženi, ustrezno pregledani in zato varni s stališča patogenih mikroorganizmov, ker so že pripravljeni in zamrznjeni, je vse, kar moraš narediti to, da jih pravi čas vzameš iz skrinje. 

Na voljo so v različnih okusih, kombinacijah, kot uravnotežen obrok ali kot 100 % meso, ki ga potem kombinirate z zelenjavo in drugimi dodatki, običajno tudi na voljo pri istem proizvajalcu.

Če se želite priprave obrokov lotit sami, pa lahko ključne in bazične informacije še vedno najdete na ZHP-JU;

Osnovne smernice bodo vedno ostale enake, vsaj za čas našega življenja 🙂

Surova hrana za pse in zdravstvene težave

Sveža hrana je tudi prva izbira marsikaterega skrbnika bolnega psa. V takih primerih je nujno, da sodelujemo z usposobljenim strokovnjakom, ki nam bo pomagal izoblikovati smernice za prehrano psa: pes, ki ima težave z ledvicami, potrebuje drugačno prehrano od psa, ki ima težave z jetri ali želodcem. Seveda pa je ob tem tudi pomembno, da izberemo ustrezno usposobljenega svetovalca; tečaj na spletu še ni dovolj, da lahko kompetentno svetuješ in zdraviš dalje. Skratka, previdnost ne bo odveč.

In ne glede na napredek, še vedno velja, da surova hrana za pse ni čudežna rešitev ali zdravilo za vse težave. Obstajajo zdravi psi na briketih in bolni psi na surovi hrani, to je dejstvo, če vam je všeč ali ne.

Hrana je temeljni gradnik imunskega sistema, a ne edini – pomembna je tudi fizična aktivnost in zadovoljevanje osnovnih potreb, zaradi katerih je pes – pes.

Zdravo še naprej

Morda se še vedno nismo zedinili okoli tega, kaj točno je zdrava hrana za pse, je pa skrajni čas, da ponotranjimo dejstvo, da je tudi za pse – tako kot za nas – edina prava izbira sveža in neprocesirana hrana. Z različnimi možnostmi, ki jih imamo na izbiro, številni zadržki postajajo čedalje bolj samo izgovori. Bomo videli, kaj bo leta 2034 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.