Domov » Surova hrana za pse » 4 ideje, kako popestriti briketirano hrano

4 ideje, kako popestriti briketirano hrano

Objavljeno v Surova hrana za pse

Tudi če psa hranite izključno z briketirano hrano, lahko njegove obroke vsaj občasno popestrite s svežimi sestavinami, ki tako postanejo najbolj poceni in zdravi prehranski dodatki. Koristi sveže hrane pač ne morejo nadomestiti nobeni, še tako kakovostni in »premium« briketi, ampak kako že pravijo? Bolje išta nego ništa!

Zelenjava

Ko boste naslednjič zase pripravljali različne zelenjavne priloge ali enolončnice, ne pozabite dati na stran manjšega deleža zelenjave za psa. Zelenjava je odličen vir različnih vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih hranilnih snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje in dobro počutje. Zelenjava, ki jo damo psu, naj bo nastrgana na drobno ali skuhana in pretlačena v pire, odlični so tudi tisti ostanki zelenjave, ki ostanejo pri sočenju zelenjavnih sokov. Zelenolistnata zelenjava naj ima prednost pred škrobno zelenjavo, sicer pa se držite pravila vsega po malo in v zmernih količinah.

Dodajanje zelenjave v pasjo hrano je še posebej primerno za pse, ki so na shujševalni dieti, saj lahko tako na enostaven način povečamo količino (volumen obroka) in ustvarimo večji občutek sitosti, brez da bi bistveno povečali vnos kalorij.

Sadje

Košček jabolka, kolut banane ali nekaj »jagod« brusnic ali borovnic lahko brez težav ponudite psu. Zlasti gozdni sadeži so odličen vir antiksodantov, brusnice ugodno vplivajo na delovanje sečil, banane pa so odličen vir kalija ter super dodatek po bolj aktivnih sprehodih. Sadje je najbolje jesti pred obrokom oz. na prazen želodec, sicer lahko tudi pri psih povzroča napenjanje in vetrove.

Pri sadju odstranite peške in koščice, da ne bodo v prebavnem traktu zatavale kam, kamor jim ni treba, saj lahko povzročijo hude neprijetnosti (sploh pri manjših psih).

Jajca

Najbolje da surova. Če se bojite surovega beljaka, lahko ponudite samo rumenjak, a strah pred tem, da surov beljak povzroča pomanjkanje B vitamina, je pretiran in trivialen. Surov beljak bi lahko povzročil omenjene težave, če bi vsak dan pojedel večjo količino surovih jajc pa še to več tednov zapored.  Sicer pa je jajce pravo »super živilo«, je odličen vir različnih vitaminov (A, B, E) in mineralov in drugih hranilnih snovi, pa še poceni so! Najboljša so seveda domača jajca ali jajca ekološke pridelave, na daleč pa se izognimo jajcem iz baterijske reje. Majhnim psom lahko ponudite samo polovico jajca. Moj pes (30 kg) dobi na teden približno 2 surovi jajci.

Sardele

Ko beseda nanese na ribe, so sardele definitivno moja izbira. Ko jih boste naslednjič pripravljali za kosilo, jih nekaj dajte na stran, da jih boste lahko uporabili kot dodatek k pasjemu obroku. Sardele so praktično naše, »lokalne« ribe, so na dnu prehranjevalne lestvice in so gotovo najbolj znane po tem, da so odličen vir omega-3 maščobnih kislih. Psu jih lahko ponudite surove (če je vajen jesti surovo hrano), sicer pa jih lahko na hitro pokuhate v kropu in zdrav »dodatek« k obroku je pripravljen.

Sem zagovornica sveže hrane, zato konzervirnih sardel praktično ne uživamo. Če pa že, so te na zalogi v lastnem soku.

Ampak a ni tako, da se briket ne sme mešati s svežo hrano?

Načeloma ja, saj je prebava potem toliko bolj otežena, ampak kot vedno imate več možnosti:

  • Svežo hrano ponudite ločeno od briketov, recimo kot popoldanski snack ali priboljšek
  • Postavite na tehtnico vprašanje, ali je bolje 2 do 3-krat na teden v brikete dodati nekaj svežega, kljub temu da to ni najbolj optimalno ali ne (ps: briketi tudi niso najbolj optimalni …)
  • Brikete zamenjate za pelete, ki so bolj prijazni do prebave in kombiniranja hrane
  • Popolnoma opustite brikete in hranite psa samo še s svežo hrano 🙂

Ne pozabite: dodatkov, s katerimi lahko popestrite briketirano hrano in spodbujajo optimalno delovanje imunskega sistema je nešteto: kokosovo olje in druga različna olja, fermentirana hrana, različni fermentirani mlečni izdelki, alge … Izberite tisto, kar vašemu psu najbolj ustreza, kar v prevodu pomeni, da ga ne silimo s hrano, ki jo očitno zavrača, pa naj bo ta še tako »zdrava«.

Dober tek!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.