Domov » Ostalo » 6 nasvetov za varno poletno vožnjo s psom

6 nasvetov za varno poletno vožnjo s psom

Objavljeno v Ostalo

Poletje je čas, ko je na sporedu več dnevnih izletov s psom, pa tudi vikend paketov in seveda daljših dopustov, na katere se odpravimo z avtomobilom. Da se izlet ne bo spremenil v nočno moro, se na pot s psom ustrezno pripravite! V izogib zapletom, sem spodaj pripravila nekaj praktičnih nasvetov, ki sicer spadajo v poglavje »zdrava kmečka logika«, pa vendar … posodobitev sistema nikoli ne škodi 🙂

1. Voda

Poleti imam vedno s sabo vodo za psa, tudi če predvidena pot z avtomobilom traja samo tri četrt ure. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi na cesti; samo enkrat sem računala na to, da itak bomo tik-tak »tam«, potem pa je bila nesreča na cesti. Slabe tri četrt ure spremenilo v 2 uri dolgo vožnjo, sicer v klimatiziranem avtomobilu, pa vendar …

2. Klima ali dovolj zgodaj na pot

Če se le da, naj bo vozilo klimatizirano. Če te možnosti nimate, pa se na pot odpravite dovolj zgodaj, ko so temperature še znosne, ali pozno zvečer, ko najhujša vročina pojenja. Seveda velja previdnost tudi ob uporabi klime: direktno pihanje v glavo lahko povzroči vnetje oči in ušes, prevelike temperaturne razlike pa pomenijo šok za organizem tudi pri psih. Avto naj bo ohlajen, vendar ne »ledenica«, da bo šok manjši, lahko temperaturo v avtomobilu pred predvidenim postankom počasi dvignete.

3. Pavze

Ko se s psom odpravljam na daljšo vožnjo, je moje pravilo podobno tistemu, ki se ga držijo vozniki turistični avtobusov: na 2 uri vožnje 15 min pavze za odtočit in pretegnit tačke. Verjetno ni treba posebej izpostaviti, da naj bo pes na počivališčih na povodcu? In da se iztrebke vedno počisti za seboj?

4. Psa navadite na vožnjo

Nekateri psi se v avtu počutijo kot doma že od rane mladosti, drugi nad vožnjo niso prav posebno navdušeni, pravzaprav jim lahko predstavlja velik stres, izzove slabost, bruhanje … Ključnega pomena je, da psa čim prej začnemo postopoma navajati na vožnjo (začnemo s krajšimi relacijami) in pri tem vztrajamo nekaj časa. Ko se pes enkrat počuti dobro na kratkih razdaljah, jih začnemo podaljševati, vse dokler se mu vožnja na morje ne zdi zgolj krajši izlet 🙂

Če težave, kot je potovalna slabosti, ne izginejo, si lahko pomagamo s tabletami proti slabosti, ki jih dobimo pri veterinarju, ali drugimi naravnimi sredstvi za pomirjanje, npr. Bachove esence.

5. Varnost

Pes naj bo v avtomobilu ustrezno zavarovan. To pomeni, da je lahko v primernem boksu ali pripet z ustreznim pasom na zadnjih sedežih. Ne gre se namreč samo za njegovo varnost, temveč tudi za vašo; v primeru trka se lahko zgodi marsikaj. In podobno kot velja pri drugih stvareh, tudi pri varnosti psa v avtomobilu ni garancije, da bo pes 100 % varen v najboljšem boksu ali z najbolj optimiziranim varnostnim pasom. Žal. Sama se na pot tudi nikoli ne odpravljam s črnimi mislimi in po svojih najboljših močeh poskrbim za varnostni »minimum«.

Tudi nagibanje glave skozi okno, sploh na avtocesti, se lahko tudi klavrno konča, če nič drugega lahko kuža dobi vnetje oči, kar ni ravno obetaven začetek oddiha.

6. Psa nikoli ne pustimo v avtu – niti za klasičnih “5 min”!

Na žalost smo kljub vsem možnim opozorilom vsako leto priča vsaj kakšni smrti psa v razbeljenem avtomobilu ter prepogostim reševanjem psov »tik pred zdajci«. Lahko letošnje poletje mine brez psov v zaprtih avtomobilih? Prosim?

O tem početju sicer ne mislim razglabljati, ker če nekdo potrebuje študijo o tem, zakaj se psa ne pušča v avtomobilu, si ga preprosto ne zasluži – psa, ne avtomobila!

Sicer pa naj poletje mine brez zapletov in z zanimivimi dogodivščinami, kakšno dopustniško fotko lahko pošljete tudi na ZHP-pa, da se malo považite, kako vam dogaja 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.