Domov » Ostalo » Bolhe na psu – kako se jih učinkovito znebiti?

Bolhe na psu – kako se jih učinkovito znebiti?

Objavljeno v Ostalo

Bolhe na psu so za vsakega pasjega skrbnika samo vprašanje časa in če berete ta prispevek obstaja veliko možnosti, da so bolhe že na vašem psu, zdaj pa se jih morate učinkovito znebiti – in to čim prej, najbolje, da kar takoj stopite v akcijo!

Kako ugotoviti, če ima pes bolhe?

Če ste ugotovili, da so že bolhe na psu, lahko ta odstavek brez težav preskočite in nadaljujete s naslednjim odstavkom.

Ker so bolhe milimetrsko majhne in ker skačejo kot Peter Prevc, jih zelo težko vidimo, vidimo pa, z našim psom nekaj ne štima: psi se običajno grizejo, ližejo, praskajo, nekateri psi tudi stresajo z glavo in se praskajo po ušesih. To so definitivno dovolj jasni znaki, zaradi katerih morate narediti temeljit pregled psa:

 • Začnite na mestih, kjer se bolhe rade skrivajo – pod pazduho, med zadnjimi tacami, nad repom, pri ušesih ter na vseh tistih mestih, kjer ima pes precej gosto dlako, nikar pa ne pozabite na trebuh. Ob pregledu bodite pozorni, če boste slučajno zaznali rdečo kožo, ki je lahko znak bolšjega ugriza.
 • Če ne boste zaznali rdečice ali bolhe, še ne pomeni, da jih ni. Psa skrtačite, še najbolje je, če si omislite glavnik za bolhe; z njegovo pomočjo boste odkrili ličinke bolh, ki so videti kot majhne črne pikice. Če niste prepričani ali gre za umazanijo ali ličinke bolj, črne pikice položite na bel robček in jih pošpricajte z vodo – če se pobarvajo v rdečo barvo (kri), so to bolhe. Še najlažje bo, če tak pregled opravljate na stari beli rjuhi ali brisači (zaradi kontrasta z ličinkami).

Ste našli bolhe na psu? Potem berite dalje, sicer pa preskočite naslednji odstavek in nadaljujte s preventivo.

Kako se znebiti bolh pri psu?

Takoj ko vidite bolhe na psu je najbolje, da psa okopate. Če nimate pri roki šampona proti bolham, bo tudi navaden pasji šampon zadostoval, a pri kopanju bodite pozorni, da pasjo dlako res dobro premočite in ga dobro okopate na mestih, kjer se bolhe rade zadržujejo (okoli vratu, med tacami, nad repom).

Navadni šampon je res za prvo silo (za boljše učinek mu lahko dodate jabolčni kis, ki deluje kot naravni repelent), veliko bolje je, če si ob prvi priložnosti omislite šampon proti bolham, ki ga potem imate vedno pri roki. Čeprav so taki šamponi običajno precej agresivni, lahko tudi na našem tržišču najdete kar nekaj učinkovitih in naravnih šamponov, ki bodo uspešno pomorili bolhe.

Agresivnih šamponov proti bolham pa ne uporabljajte pri psih, ki imajo zaradi bolšjih pikov in praskanja že razdraženo kožo ali ranice na koži. V takem primeru je veliko bolje, če uporabite univerzalni Plivasept in ga na psu pustite učinkovati 10 min.

Nikar pa ne mislite, da se lahko bolh na psu znebite, da nanj zlijete ampulo in je to to. O, ne, ne bo šlo tako zlahka 🙂

Če so bolhe na psu, so prav gotovo tudi v stanovanju!

To, kar skače po psu, so odrasle bolhe, medtem ko mi lahko verjamete na besedo, da se glavnina problema (jajčeca in ličinke) v resnici skrivajo v okolju. In kako se najbolj učinkovito znebiti bolh v stanovanju? Operite vse, kar se oprati da, tisto, kar se ne da oprati, pa temeljito presesajte in to ponavljajte vsak nekaj dni zapored. Še posebej temeljiti bodite tam, kjer se pes najraje zadržuje, ne pozabite pa niti na najmanjše špranje v parketu.

Pobijanje bolh v stanovanju lahko pospešite z razpršili proti bolham, ki jih dobite pri veterinarjih ali v trgovinah za male živali. Spet imate na voljo dve možnosti – agresivno in manj agresivno. Če se odločite za agresivno različico, pazite, da pes ne bo prišel v stik s strupeno snovjo in po »dezinsekciji« stanovanje temeljito prezračite. Pri manj agresivnih in naravnih sredstvih boste morali postopek večkrat ponoviti (vključno s sesanjem in pranjem), ampak da se. Meni so naravna sredstva veliko ljubša in če se čiščenja in špricanja stanovanja temeljito lotimo, nam bo brez dvoma uspelo, tudi samo s sesanjem in pranjem. Preizkušeno večkrat 🙂 Je pa res, da je veliko odvisno od tega, kakšna je stopnja »okuženosti« z bolhami; dlje časa kot boste čakali in odlašali, bolj agresivna sredstva boste morali uporabiti. Prej kot boste ukrepali, več možnosti za uspeh imate.

Kako psa zaščititi pred bolhami?

Najboljša rešitev je preventiva, ki pa se začne pred izbiro repelenta; zdrava in sveža hrana neposredno odganja tudi zajedavce, saj je osnova za zdrav in močen imunski sistem, ki ga pa bolhe in klopi ne marajo.

Seveda pa moramo za zaščito psa poskrbeti tudi z ustreznimi repelenti, sploh v obdobju najhujše sezone bolh. Na voljo imamo spet dve možnosti: lahko se odločimo za sintetična (in agresivna) sredstva v obliki ampul ali ovratnic (Nexgard in Bravecto tabletam se resnično raje izognimo!) ali pa gremo v smeri naravnih sredstev proti bolham in posežemo po elektronskem odganjalcu bolh, pivskem kvasu, diatomejski zemlji, olju črne kumine, česnovem olju … Imejte pa v mislih, da noben repelent ne garantira 100 % zaščite za bolhe pri psu, niti kemija. Za hec pa lahko tudi sami poskusite narediti ovratnico proti klopom in bolham.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

4 Responses

 1. Meri
  | Odgovori

  V članku odsvetujete Nexguard, zakaj?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni!
   Ne želim biti svetovalka, mogoče samo vzbuditi drugačen način za premišljevanje o vseh teh praktičnih ubijalcih klopov in bolh v obliki tablet in ampul.

   Na splošno se mi zdi, da so taka vprašanja že na začetku narobe zastavljena: namesto zakaj NE Nexgard (ali Bravecto …), bi bilo bolj smiselno, če bi se vprašali, zakaj DA? Sintetični produkti vsebujejo različne učinkovine, ki običajno delujejo na živčni sistem zajedavcev in jih pravzaprav tako onemogočijo. V primeru Nexgarda je to afoxolaner, Bravecto ima fluralaner, Certifect (ampula) amitraz itd. V manjših količinah naj bi uspešno zatirali zajedavce, v velikih količinah so seveda toksični. Po besedah proizvajalcev so varni, po besedah prenekaterih pasjih skrbnikov pa so nevarni, saj poročajo o številnih stranskih učinkih, med drugim tudi o hudih nevroloških motnjah. Problem pa je, ker veliko ljudi stranskih učinkov ne prijavi in ostanejo napisani samo na kakšnih forumih, Facebooku itd., zaradi česar niso uradno priznani in merodajni. Ampak OK, to ni zdaj bistvo; tablete, ki jih pes zaužije, se hitro absorbirajo v krvni obtok in te učinkovine naj bi tam (po besedah proizvajalcev) ostale 1 mesec oz. kolikor časa pač naj učinkujejo tablete, tako da se lahko po mojem mnenju popolnoma upravičeno vprašamo, kakšen učinek ima to na jetra in ledvice, recimo? Sploh recimo ob rednem uživanju? Niti ampule niso nedolžne, da ne bo pomote (sama sem z njimi skoraj zastrupila psa), ampak v primeru ampule lahko vsaj hitro in enostavno ukrepamo (mesto nanosa speremo).
   Kot je opozorila Tanja Kresnik, je – konkretno proti proti Bravectu – pred kratkim izdal opozorilo tudi nemški zvezni urad za varstvo potrošnikov in varno hrano.

   Tablete in ampule so blazno praktične, ker jih psu ponudimo 1-krat na mesec in ga ščitijo pred “vsem”. A če so zares tako učinkovite in varne, zakaj ne obstajajo tudi za ljudi? Bi ljudje res z veseljem pojedli 1-krat mesečno tableto s toksično snovjo v manjši količini, samo zato, da bi bili “varni”?

   Verjamem, da ima veliko psov blazne težave z bolhami in klopi, ki se nanje lepijo kot za stavo, ampak morda bi bila smiselno, da poskrbimo najprej za močen imunski sistem, z “naravnimi” repelenti, ki jih dodajamo v hrano, kombiniramo z naravnimi razpršili za kožuh itd. (možnosti je veliko), ampule in tablete pa racionalno uporabimo takrat, ko res ni druge možnosti. Če psa neprestano napadajo bolhe in klopi, se je smiselno vprašati, zakaj se to dogaja in iskati rešitev v tej smeri.

   Poleg tega Nexgard ipd. ne “odganjajo” klopov in bolh (piše v navodilih za uporabo: “Paraziti se morajo začeti hraniti, da pridejo v stik z afoksolanerom, zato prenosa s paraziti prenosljivih bolezni ni mogoče izključiti”), zato to ni nobena garancija, da pes ne bo fasal bolh in klopov ali pa da je zaščiten pred klopnimi boleznimi.

   100 % zaščita žal ne obstaja (razen ležanja na kavču 🙂 ), obstajajo zgolj boljše in slabše možnosti …

   • Meri
    | Odgovori

    Zahvaljujem se za odgovor.
    Tudi sama sem zastavila taista vprašanja veterinarjem pri moj vet, pa ni bilo nekega prepričljivega odgovora. Kakšne pašo do zdaj znane posledice? Sama imam negativno izkušnje z ampulami, zaradi katerih je po nanosu bruhal, kar je kazalo na to da je zadeva premočna in da gre za zastrupitev. Pri nexgardu teh težav ni, se pa bojim posledic. Ker sva veliko v gozdu in na poljih, iščem naravno in čim bolj zdravo rešitev za mojega kosmatinca.
    Hvala in lep pozdrav,
    Meri

    • Lena Gregorčič
     Lena Gregorčič
     | Odgovori

     Odvisno koga vprašate. Proizvajalci trdijo, da so izdelki varni. Poglejte si ta prispevek na DNM-ju, ki so sicer včasih za moje pojme preveč skrajni (resnica je vedno nekje vmes), ampak imate od tam naprej še nekaj povezav za nadaljnje raziskovanje. Večina holistov bi rekla, da se preventiva začne dejansko pred izbiro repelenta. Maja bo predavanje na to temo, prihodnji teden pa bomo skupaj s Katarino izdelovali naravni repelent ter se podučili o zeliščih, ki nam lahko pomagajo ob teh težavah. Seveda je to samo vrh ledene gore, a mogoče boste prav tam dobili odgovore na nekatera vprašanja 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.