Domov » Zelišča in začimbe » Cimet ni samo za praznične dni!

Cimet ni samo za praznične dni!

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Cimet je ena izmed mojih (in Ronovih) top 5 začimb. Moja zato, ker ustreza moji doši, Ronova pa zato…ah, a poznate psa, ki ne mara cimeta? Je svojevrstno “superživilo”, ki pa smo ga vzeli za preveč svojega in ne razmišljamo o njegovih pozitivnih učinkovinah, ampak ga veselo mešamo v kuhano vino in peciva, čeprav je vedno bolj cenjen tudi kot naravno zdravilo. Malokdo ve, da je cimet v resnici lubje drevesa, ki izvira iz Azije. Zanimivo, a ne? Nikoli nisem o cimetu razmišljala kot o lubju, si pa predstavljam, kako lepo mora dišati med temi nasadi dreves…

Strup ali zdravilo?

Pred kratkim sem zasledila, da cimet ni tako zelo zdrav, kot se šušlja, še več, lahko je celo strupen. Na spletu se “informacije” pogosto napihnejo in tri delitve dalje na Facebooku je cimet lahko že uvrščen ob bok azbestu, čeprav je izviren recept s cimetom hvalil vse njegove pozitivne učinkovine. Torej, ne, ne drži, da je cimet strupen, res pa je, da vsebuje snov kumarin, ki lahko velikih (!) količinah škodi. To je zelo kratek povzetek, več o tem si lahko preberete v zapisu Sanje Lončar.  Pri nakupu bodite pozorni, da je cimet, ki bo šel z vami domov cejlonski in ne kasijski cimet (kasija cimet), saj so sodeč po neki nemški raziskavi vsebnosti kumarina v slednjem bistveno višje. Mimogrede, to ne velja samo za zdravje psa, ampak tudi za naše, človeško zdravje. Cejlonski cimet prodajajo v vseh večjih trgovinah in trgovskih centrih.

In cimet ima še eno plat: zaradi množične priljubljenosti, drevesa oz. grme (ponekod ga gojijo v obliki grmov) množično luščijo, zaradi česar rastline zelo trpijo in si ne morejo opomoči.  Verjetno ni treba posebej poudarjati, da če se le da, kupite cimet ekološke pridelave.

Cimeta za psa je super, ker:

  • deluje protivnetno in protimikrobno
  • naravni antioksidant
  • ugodno vpliva na prebavo: lahko jo poživi, uporablja pa se tudi pri blaženju driske, umirja vetrove in napihnjenost
  • krepi imunski sistem, še posebej je priporočljiv pozimi
  • spodbuja apetit pri neješčih psih (pri nas ni te težave 🙂 )
  • je bogat vir magnezija in kalcija

Ne priporoča se brejim psicam in tistim psom, ki imajo sladkorno bolezen, ampak  v takih primerih je itak potrebna nekolika večja previdnost pri hranjenju psa.

Cimet dobite v različnih oblikah, prah je najbolj praktičen.

  • prah
  • palčke
  • olje

Te so verjetno najbolj pogoste. Najbolj praktičen je cimet v prahu, ker ga enostavno zmešate v pasjo hrano: v jesenskih in zimskih dneh je odličen v kombinaciji s skuto in medom!

Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da cimetova palčka ni namenjena psu, da bi jo poglodal 🙂 Vedno ga uporabljajte v manjših količinah. Odličen je kot popestritev v pasjih piškotih.

 

Tudi vi uporabljate cimet v pasji prehrani?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.