Domov » Trendi » Hrana za na pot: 3 recepti za uravnotežene obroke

Hrana za na pot: 3 recepti za uravnotežene obroke

Objavljeno v Trendi

Vsako leto ob istem času se pri skrbnikih psov, ki hranijo svoje kosmatinčke s surovo hrano, pojavi isti problem: kako in s čim hraniti psa na dopustu, pa čeprav je to morda samo krajši vikend oddih? Hja, res je, načeloma se da nabaviti in transportirati tudi surovo hrano, je pa to neke vrste logistični zalogaj, saj morate poskrbeti, da bo hrana na destinacijo prišla še zamrznjena, poleg tega nikoli veš, kaj se ti lahko zgodi na cesti (več ur stanja v koloni na soncu, recimo). 

Pod črto: ob obilici rešitev, ki jih imamo na voljo, si jaz rada poenostavim življenje tam, kjer je le mogoče, torej najdem ustrezno alternativo sveži hrani, ki odgovarja psu – to pa so lahko med drugim mesne pločevinke ali priročno pakirane klobase za pse, ki vsebujejo zgolj in samo meso. 

Ene izmed njih, pasje klobase Naturavetal, sem bolj podrobno predstavila že v aprilskem prispevku, danes bi pa rada z vami delila nekaj preprostih in enostavnih receptov, ki se bodo odlično obnesli na dopustu. No,  sicer so primerni za vsak dan, ampak dopust se pač krasno sliši 🙂 

Od dopolnilne do uravnotežene prehrane zgolj z nekaj dodatki

Tokrat jih v obliki receptov med drugim predstavljam tudi zato, ker so Naturavetal pasje klobase v osnovi dopolnilna hrana za pse, saj vsebujejo samo meso (z izjemo pašne jagnjetine s prosom in kozjim mlekom, ki spada med popolno hrano) in notranje organe ter so zaradi tega primerne kot dopolnilna prehrana: ali jih občasno ponudite kot samostojni obrok, za primer dolgotrajnega hranjenja pa jih morate nujno kombinirati ali s peleti ali z drugo svežo hrano. Res je, da je pes (prilagojeni) karnivor, ampak uravnotežena pasja hrana vsebuje tudi vlaknine, manjši delež dobrih virov ogljikovih hidratov ter seveda organe in surove mesnate kosti. 

Če povem drugače: če bo pes en dan užival samo meso, ne bo nobenega problema, če pa ga boste dlje časa hranili izključno z mesom, lahko pride do težav, sploh pri psih, ki sicer niso vajeni visoko beljakovinske prehrane. In kot sem omenila: taka hrana ni in ne more biti uravnotežena.

Ker omenjene klobase poleg mišičnega mesa že vsebujejo organe, jih v tokratne recepte nisem vključila; prav tako sem izpustila surove mesnate kosti, saj sem želela, da je obrok čim bolj praktičen za na pot (zamrznjene kosti lahko hitro privedejo do logističnih zapletov). Če želite, jih lahko seveda dodate (10 % oz. v taki količini, kot jih običajno dodajate), a za čas dopusta lahko žvečenje nadomestite tudi s suhimi žvečljivkami, ki jih enostavno spakirate v pasjo potovalko 🙂

Naturavetal klobase so v različnih okusih (konj, kunec, koza, divjačina, jagnjetina) in pakirane v ovoj. Ta pa ni samo praktičen za na pot, saj je v primerjavi s pločevinkami veliko lažji, temveč ima tudi praktičen namen: tesen ovoj ščiti pred mikroorganizmi ter preprečuje dostop kisika do mesa ter ohranja meso sveže.

OK, dovolj teorije, pojdimo zdaj v prakso!

3 recepti, ki jih boste na enostaven način pripravili tudi na poti

Za tokratne recepte sem izbrala 3 različne okuse (jagnjetino, kozo in konja), ki pa jih lahko seveda spremenite in prilagodite po želji. Količina obroka ostane taka, s katero sicer hranite psa s svežo hrano. Navedene količine veljajo za 30 kg psa, za 1 obrok dnevno (450 g).

Jagnjetina s korenčkom

Všeč mi je zato, ker je lahko prebavljiva, poleg tega pa je v primerjavi z drugimi vrstami mesa bolj bogata s cinkom. Tudi na splošno zelo okusno in ješče meso, ki se ga vaš kosmatinec prav gotovo ne bo branil!

Obrok z jagnjetino dopolnite z namočenimi ovsenimi kosmiči (praktični za na pot!), ki poskrbijo za delež vlaknin v obroku, za dobro in lepo prebavo pa bo poskrbel korenček, ki je lahko na drobno nariban, po želji tudi kuhan. Za na pot pa je izjemno praktičen tudi korenčkov granulat.

Sestavine in količine:

  • 360 g klobase z jagnjetino
  • 3 jedilne žlice ovsenih kosmičev, ki so namočeni v vodo
  • 1,5 jedilne žlice že rehidriranega korenčkovega granulata

Koza s kosmiči

Všeč mi je, ker je kozje meso za pse res redko in zelo daleč od tega, da bi bilo v splošni uporabi. Po sestavi je najbolj podobno govejemu mesu, vendar ima še manj maščob in zato je lahko prebavljivo, kljub temu da spada med rdeče meso.

Obrok z kozjim meso lahko dopolnite zgolj in samo z BARF kosmiči. Gre za dehidrirano mešanico sadja, zelenjave in zelišč (v eni različici tudi s prosom), ki zagotavljajo vnos različnih hranilnih snovi in uravnoteženo prehrano na dolgi rok; priprava pa je nadvse enostavna tudi na poti, vse, kar potrebujete, je nekaj tople vode, s katero rehidrirate kosmiče.

Sestavine in količine:

  • 350 g klobase s kozjim mesom
  • 3 do 5 jedilnih žlic BARF kosmičev (ki so že namočeni v vodo)

Konj z bučkami in kašo

Všeč mi je, ker je pogosta sestavina pri izločevalnih dietah, zato bo marsikateri alergik na izločevalni dieti prav gotovo vesel take popestritve obroka. V primerjavi z drugimi vrstami rdečega mesa je nizkokalorično in zato tudi primerno za tiste pse, ki želijo ohraniti ali pridobiti fit postavo.

Obrok s konjskim mesom lahko dopolnite z dobro kuhano ajdovo kašo in naribanimi bučkami, ki jih bo zdaj v izobilju! Oboje je tudi primerno za alergike na izločevalni dieti, razen v primeru, da vam je veterinar posredoval drugačna navodila.

Sestavine in količine:

  • 370 g klobase s konjskim mesom
  • 50 g naribanih bučk
  • 40 g že kuhane ajdove kaše

Sama vse sestavine in količine sicer odmerjam na oko, ker to počnem že leta. Naj vam zgornje količine služijo zgolj kor izhodišče!

Naturavetal klobase so v 500 g pakiranju. Če vam to predstavlja preveliko količino hrane za en dan, sploh ni problema: neporabljeno klobaso enostavno shranite v hladilniku (4 do 5 dni), lahko pa jo tudi zamrznete. Z njo rokujte popolnoma enako, kot bi rokovali s surovim mesom.

Približek sveži hrani ali popestritev vsakdanjih obrokov

Mišično meso in organi v omenjenih klobasah so konzervirani na naravni način obdelani na nizkih temperaturah do 60‎° C , zaradi česar se ohrani večina hranilnih snovi. So brez kakršnihkoli sintetičnih aditivov, gensko spremenjenih organizmov in katerihkoli drugih dodatkov, ki nimajo kaj za iskati v hrani za pse. Zaradi praktičnega pakiranja se bodo odlično obnesli na poti, vaši kosmatinci pa jih bodo gotovo oboževali, če jih boste ponudili občasno, namesto ustaljene hrane, ki so jo vajeni. Morda pa lahko z njimi popestrite obrok s peleti, in bo tako bolj teknil? Klobase in pelete lahko namreč brez težav mešate v istem obroku 🙂

 Preveri vse okuse Naturavetal klobas za pse >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.