Domov » Zelišča in začimbe » Z zelišči nad kužni kašelj pri psu!

Z zelišči nad kužni kašelj pri psu!

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Jesen je čas, ko kužki pogosto zbolijo za kužnim kašljem oz. traheobronhitisom psov. Simptomi bolezni se začnejo z močnim kašljem, kužek se ob kašlju pogosto prične daviti, lahko tudi bruha. Kužni kašelj se prenaša kapljično, kar pomeni, da se ob kašljanju bolnega kužka po zraku sunkovito razpršijo kapljice telesnih tekočin, ki vsebujejo različne viruse in bakterijo B. bronhiseptica – povzročitelje bolezni. Tako se bolezen prenaša tudi na druge kužke.

Jaz sem se z njim prvič srečala lani in sicer je ”izbruhnil” v mojem kinološkem društvu. Kolegica je kot običajno prišla na trening, seveda s svojim psom, ki je nekajkrat zakašljal. To je bilo v ponedeljek, treninge imamo še ob četrtkih. V četrtek je sporočila, da je nekaj časa ne bo na treninge, ker je pes zbolel za kužnim kašljem. V nedeljo je začel kašljati prijateljičin bokser, v ponedeljek pa še moj Timi. Treningi so za naslednjih 14 dni odpadli.

Razvoj bolezni kužnega kašlja je različen od kužka do kužka, odvisen pa je predvsem od obrambne sposobnosti imunskega sistema kužka. Če je kuža zdrav in ima močan imunski sistem, potem bolezen običajno mine kot prehlad, lajšamo mu samo simptome, torej kašelj. Če pa kuža začne izgubljati apetit in kaže nezainteresiranost za okolico, običajno se pojavita tudi vročina in sopenje, potem pa je pravi čas za obisk veterinarja.

Timijan, odličen za kužni kašelj pri psu

Jaz sem Timija zdravila s čajem iz timijana (Thymus vulgaris), slajenega z medom in vitaminom C. Vrtni timijan namreč pomirja kašelj in olajša izkašljevanje, deluje tudi protibakterijsko in adstrigentno, kar pomeni, da zavira rast in razmnoževanje bakterij ter s tem napredovanje bolezni. Izvleček timijana tudi zniža previsoko telesno temperaturo in blaži bolečine. V medu se nahaja ogromno hranilnih snovi, ki pozitivno delujejo na celoten organizem, vitamin C pa stimulira imunski sistem k še boljši obrambi pred boleznijo. Omenila bi še, da vrtni timijan (Thymus vulgaris) vsebuje več učinkovin, ki pomagajo proti kašlju, kot materina dušica (Thymus pulegioides), ki raste v naravi.

kužni pasji kašelj in timijan
Timijan lahko gojiš tudi na okenski polici.

1 čajno žličko sušenega timijana (Thymus vulgaris) sem prelila z decilitrom vrele vode in počakala, da se je ohladil na sobno temperaturo. Nato sem poparek precedila, dodala pol čajne žličke medu in 3x dnevno pripravek počasi zlila Timiju v gobec, seveda je potrebno paziti, da se kužku tekočina ne zaleti. Naj omenim, da je Timi precej potrpežljiv kuža in takšen način jemanja pripravka ni predstavljal problema. Lahko pa uporabite tudi kakšno 100 ml injekcijsko dozo z dovolj širokim grlom, ki bo olajšala zaužitje tekočine. Malo verjetno je, da bi kužku bil pripravek toliko všeč, da bi ga sam spil, ampak če vam uspe, odlično 🙂

 

Kako ponuditi čaj in ga dozirati?

Pripravka ne mešajte s hrano, saj bo učinek bistveno slabši. Tekočina se namreč lepo porazdeli po grlu in požiralniku do želodca, od tam v krvni obtok in v celotno telo, uživanje skupaj s hrano pa ta postopek otežuje. Pri manjših psih zmanjšajte odmerek za polovico, pri najmanjših pa za ¾, medtem ko ga pri večjih za 2x povečajte. Vitamin C sem mu dajala 3x na dan po 2 tabletki. Doziranje je odvisno od količine vitamina C v tabletki, kar se lahko razlikuje glede na proizvajalca. Navodila za uporabo so vedno navedena na škatlicah, tako da se ravnajte po navodilih proizvajalca. Vitamine prodajajo v vseh trgovinah za male živali.

Timijan je varno zelišče, zato do stranskih učinkov običajno ne prihaja. Nikakor za zdravljenje ne uporabljajte eteričnega olja timijana, saj to lahko draži sluznico in stanje še poslabša, lahko se pojavi alergijski odziv. Seveda alergijski odziv tudi pri jemanju poparka ni izključen, vendar je redek in če se pojavi, prenehamo z jemanjem.

Odličen v boji proti notranjim zajedavcem in prebavnim težavam

Timijan je odličen tudi v boju z glistami in trakuljo, zato se lahko ob uporabi vašemu kužku izboljša prebava (manj vetrov, čvrstejši kakec), če ga slučajno mučijo gliste, ali pa so se mu v želodčku naselile kakšne škodljive bakterije. Preventivno mu lahko 2x ali 3x letno pripravite zgoraj omenjeno kuro s timijanom, ki mu bo pomagala k boljši prebavi 😉

Takšen pripravek lahko naredite, ko kuža začne kašljati, za lajšanje simptomov in kot pomoč zaviranju razvoja bolezni. Če se stanje začne slabšati (vročina, neješčnost,..) pa ga vsekakor odpeljite k veterinarju, ki vam bo nudil strokovno pomoč. Timi je bolezen premagal v slabem tednu dni, mučil ga je ”samo” kašelj, tako, da se k veterinarju nisva odpravila.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.