Domov » Priporočam » Zelenoustna školjka za pse – jo že poznate?

Zelenoustna školjka za pse – jo že poznate?

Objavljeno v Priporočam

Ko prvič slišimo za zelenoustno školjko, si jo verjetno vsak predstavlja po svoje, vsi pa se gotovo nasmehnemo ob misli, da ima školjka zelena usta 🙂 No, školjka nima zelenih ust, res pa je, da njena značilno zelena barva oklepa v na pol odprtem stanju spominja za priprte ustnice – zelene, seveda. Zelenoustna školjka je doma na Novi Zelandiji in njene protivnetne učinke delovanja so odkrili zelo po naključju; kdaj pa lahko zelenoustna školjka pride prav tudi našim psom? Hm … ob različnih priložnostih!

Ko pes kar naenkrat ni več tako poskočen …

Psi se pogosto srečujejo s podobnimi težavami kot ljudje; v jeseni življenja gibanje postane omejeno in boleče, nekdaj poskočni in razigrani kosmatinci gredo vedno težje po stopnicah, težko skačejo več na posteljo ali kavč, nad dolgimi sprehodi niso več navdušeni in pri mnogih šepanje postane del vsakdana. Težave s sklepi, ki jih veterinar pogosto diagnosticira kot osteoartritis, kolčno displazijo ali katero drugo degenerativno obrabo sklepov, zaenkrat še niso ozdravljive in s pomočjo protivnetnih ter protibolečinskih farmakoloških zdravil lahko samo blažimo njihove posledice.

Mnogim pasjim skrbnikom (sploh tistim, ki s(m)o zagovorniki naravnega zdravljenja) dodajanje sintetičnih zdravil ne diši, saj vemo, da imajo na dolgi rok lahko neprijetne stranske učinke. Na srečo lahko psu ob klasičnem zdravljenju pomagamo z različnimi komplementarnimi metodami (akupunktura, homeopatija …) ali pa z dodatki k prehrani, ki pomagajo pri obnovi sklepnega hrustanca, delujejo regenerativno in protivnetno. Eden izmed takih dodatkov je gotovo vsem zelo dobro poznan glukozamin ter seveda še kup drugih kombinacij različnih naravnih zelišč in učinkovin, s katerimi lahko vplivamo na boljše počutje psa, pogosto se postopoma zmanjša tudi odmerek sintetičnih zdravil. Nenazadnje si prav tega želimo, mar ne?

Iskali zdravilo proti raku, odkrili naravno protivnetno remedijo

Zelenoustna školjka je že stoletja del prehrane Maorov, starodavnega novozelandskega ljudstva. V 60-ih letih prejšnjega stoletja so jo bolj kot ne odkrili po naključju, ko se je skupina ameriških in britanskih raziskovalcev podala »na lov« za morskimi organizmi, ki naj bi učinkovito delovali proti raku. Za zelenoustno školjko se je sicer izkazalo, da kot zdravilo proti raku ne bo učinkovala po načrtu, so pa mimogrede odkrili, da se je ljudem, ki so trpeli za artritisom, počutje zelo izboljšalo; občutili so bistveno zmanjšano bolečino in povečala se jim je tudi splošna gibljivost.

Maori so se že od nekdaj razloge za dobro zdravje pripisovali zelenoustni školjki in nadaljnje raziskave v tej smeri so zares pokazale, da je pri ljudeh, ki živijo ob novozelandskih obalah, dejansko manj artritičnih in drugih obolenj, ki so povezana s sklepi, kot pri celinskem prebivalstvu.

Zelenoustna školjka ne zdravi artritisa in drugih sklepnih obolenj, temveč blaži posledice in zavira razvoj bolezni na naraven način.

Bogata vsebnost glukozamina in omega-3 maščobnih kislin

Raziskave pravijo, da je izvleček zelenoustne školjke izjemno bogat s kombinacijo omega 3-maščobnih kislin, ki jih ne najdemo v nobenem drugem morskem viru, poleg tega pa je odličen naravni vir glukozamina in hondroitina. Za slednjega pa smo verjetno že zasledili, da je ena izmed ključnih sestavin za boljše delovanje glukozamina.

Glukozamin

Glukozamin sodeluje pri različnih procesih v telesu; med drugim preprečuje obrabo sklepov, povečuje njihovo gibljivost, spodbuja obnavljanje hrustanca in sklepne tekočine. Je eden izmed ključnih gradnikov ti. GAG-ov (glukozaminoglikanov), za katere ste gotovo že slišali, da delujejo kot neke vrste »mazilo« za sklepe in ste jih gotovo zasledili na katerem izmed prehranskih dopolnil za sklepe. V telesu ga je največ v vezivnih tkivih in hrustancu, kar so tudi odlični naravni viri glukozamina za pse, če hranimo z doma pripravljeno surovo prehrano (seveda v optimalnem razmerju z drugimi hranilnimi snovmi).

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline, ki so prisotne v zelenoustni školjki, spadajo med ti. ETA (eikosatetraenske) maščobne kisline, za katere naj bi dokazali, da imajo bistveno boljše protivnetne lastnosti od »običajnih« omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo recimo v lososovem olju. Lososovo olje je bogato predvsem z EPA in DHA maščobnimi kislinami, ki so odlične za srce, ožilje …, medtem ko naj bi prav ETA maščobne kisline odločilno vplivale na zmanjševanje vnetij sklepov, po čemer je zelenoustna školjka tudi zaslovela. To seveda ne pomeni, da je novozelandska školjka boljša od lososovega olja, gre se samo zato, da imata obe prehranski dopolnili svoj namen.

Kdaj je torej smiselno poseči po zelenoustni školjki?

V 70-ih letih so Američani na police poslali prve tablete z izvlečkom zelenoustne školjke kot odlično naravno zdravilo proti artritisu in danes na srečo vemo, da ne pomaga samo ljudem, ampak se lahko v različnih primerih  odlično obnese pri naših psih.

Raziskave, opravljene na psih, so pokazale, da je jemanje zelenoustne školjke odlično vplivalo zlasti na počutje tistih psov, ki so trpeli za osteoartritisom in revmatoidnim artritisom. Zaradi protivnetnega delovanja bo dobro dela vsem tistim psom, ki so zaradi mišično-skeletnih težav na protivnetnih zdravilih, odlično se obnese tudi za krepitev in hitrejšo regeneracijo po poškodbah in operacijah vezi ter pri psih z zelo obremenjenimi sklepi. Med drugim pa je tudi zelo učinkovita za krepitev vezivnega tkiva ter stabilnost in elastičnost vezi ter kit.

Kako hitro lahko opazimo prve rezultate?

Zelenoustna školjka za pse seveda ne “prime” takoj; prvi učinki se pokažejo čez 4 do 6 ali 8 tednov, odvisno tudi od tega, kako razvita je bolezen oz. za kakšne težave gre.

Druga stvar, ki lahko zelo vpliva na učinkovanje zelenoustne školjke, je način pridelave ter kakovost samega proizvoda. Pri nakupu bodite pozorni, da izdelek resnično vsebuje samo meso zelenoustne školjke, ki je tako visoko opevani vir glukozamina in ETA omega-3 maščobnih kislin in ne tudi zmletih lupin, ki predstavljajo samo balast, na videz znižujejo ceno izdelka, a je posledično tudi učinek delovanja manj izrazit.

Je zelenoustna školjka za pse smiselna tudi kot preventiva?

No, tukaj pa se mnenja zelo razlikujejo; zelenustno školjko lahko najdete v nekateri industrijsko pripravljeni hrani za pse, kjer je navedena kot sestavina, ki »preventivno« poskrbi za zdrave sklepe. Pri Naturavetalu, ki so razvili izdelek z zelenoustno školjko, pa so drugačnega mnenja in pravijo, da lahko preventivno dolgotrajno jemanje v resnici naredi več škode kot koristi. Temu dodajajo, da če bi psu neprestano in preventivno dodajali zelenustno školjko, bi se telo nanjo navadilo, zato bi morali ob nastopu težav dozo bistveno povečati, kar pa ni ravno optimistična spodbuda.

Za preventivno dodajanje je po njihovem mnenju veliko bolj smiselno, če spomladi ali jeseni naredimo 4-tedensko kuro, ki ji sledijo 4 tedni pavzi in spet 4- tedenska kura, pa še to samo z zelenoustno školjko in ne z Gelenk Vitalom, ki je bil razvit posebej z namenom podpore ob zdravljenju že obstoječih težav. Slednji namreč poleg vsebuje še izvleček iz skorje tropskega drevesa Heisteria pallida, ki deluje protibolečinsko in je zato bolj primeren za zdravljenje obstoječih težav kot pa preventivno kuro.

Ali res potrebujemo vsa ta prehranska dopolnila?

Bi rekla, da se zdaj prav to sprašujete 🙂 Sama menim, da potrebujemo tisto, kar nam pomaga oz. tisto, kar pomaga našim psom, glede na njihovo trenutno zdravstveno staje. Včasih je tako, da moramo preizkusiti več različnih izdelkov in rešitev, da najdemo tisto, ki našemu psu zares odgovarja. Saj je s komplementarnimi metodami zdravljenja zelo podobno: nekateri se bolje odzovejo na homeopatijo, drugi na bioresonanco, tretjim najbolj ustreza kombinacija obojega. Komplementarne metode zdravljenja so tukaj praktično že od nekdaj, samo da se zdaj o njih govori bolj na glas in bolj pogosto.

Če potegnem črto: zdi se mi predvsem pomembno, da nikoli ne nehamo iskati rešitev za naše pse ali pa da se kar sprijaznimo, da pač šepa ali pa da bo očitno na zdravilih do konca življenja. Če vsaj malo pomaga, je vredno preizkusiti. Se strinjate?

Več o Gelenk Vitalu >>>

Viri in nadaljnje branje
Green Lipped Mussel History and How the Benefits were Discovered
Green Lipped Mussels for Dogs: How They Can Help
Evaluating Complementary Therapies for Canine Osteoarthritis Part I: Green-lipped Mussel (Perna canaliculus)
Perna canaliculus (Green-lipped Mussel) for Pets
Green Lipped Mussels Benefits
5 Remarkable Green Lipped Mussel Benefits
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.