Domov » Mačke » Čipiranje mačk: da ali ne?

Čipiranje mačk: da ali ne?

Objavljeno v Mačke

Za razliko od psov, čipiranje mačk na žalost mnogih društev, zavetišč in prostovoljcev, ki se pogosto znajdejo v samem jedru živalske problematike, ni obvezno. Kljub temu pa je čipiranje mačke nadvse zaželeno, praktično in je odlična poteza, ki nakazuje na odgovorno skrbništvo.

Kot pravi Marko Oman, vodja Zavetišča za živali Ljubljana, je verjetno prav zaradi neobveznega čipiranja tako označen manj kot odstotek mačk, ki jih sprejmejo v zavetišče. Za primerjavo: po Omanovih besedah je čipiranih kar 75 odstotkov sprejetih psov in prav toliko jih tudi vrnejo skrbnikom. Neoznačeni psi pa večinoma ostanejo v zavetišču, enako je tudi pri mačkah, je še dodal.

Čipiranje mačk je zato še posebej zaželeno, če je mačka zunanja ali zunanje-notranja in ima vse možnosti, da jo mahne po svoje.

Prav tako pa ne bo odveč, če se odločimo za čipiranje mačke, ki je izključno notranja. Vem, kaj boste rekli: notranje mačke ne potrebujejo čipa, ker so itak vedno pod nadzorom, pa vendar … nesreča nikoli ne počiva.

Zakaj je čipiranje mačk nadvse priporočljivo?

Čip je najbolj preprost način za identifikacijo živali, kar je izjemno praktično predvsem takrat, ko se naša žival izgubi. Pri vsaki najdeni živali, ki je sprejeta v zavetišče, osebje zavetišča s posebnim čitalcem najprej preverijo, ali je žival čipirana. Če je čipirana, nemudoma kontaktirajo njene skrbnike in tako je lahko naša izgubljena muca zelo hitro spet doma.

Marko Oman je še poudaril, da “se čipirana mačka iz zavetišča zagotovo vrne k skrbniku, navadno isti ali naslednji dan. Neoznačene se le redko vrnejo ali pa se vrnejo šele čez nekaj mesecev. Skrbnikom vrnemo le okrog 2 odstotka nečipiranih izgubljenih mačk.”

Čip je velik približno kot riževo zrno, v njem pa je zabeležena številka živali (kot recimo naš EMŠO) ter kontaktni podatki skrbnika. V primerjavi z značkami in ovratnicami, je čip za mačke najbolj obstojna rešitev. Značke in ovratnice se lahko hitro izgubijo, z neprimerno ovratnico se lahko zunanja mačka celo kam zatakne, medtem ko čip ostane v podkožju celo življenje, praktično na enem in istem mestu. Čip pa nima GPS-a in ne sporoča lokacije mačke.

Če nam pot prekriža zgubljena mačka, najprej kontaktiramo pristojno zavetišče, ki lahko preveri, ali je mačka čipirana ali ne. Če v bližini ni zavetišča, lahko čip preveri tudi veterinar, čeprav to ni njegova dolžnost in je odvisno od njegove dobre volje, a poklicati in vprašati ni greh. Pri nekaterih mačkah (beri: bolj suhih) pa lahko čip začutimo pod kožo, običajno je vstavljen nad levo ramo.

Kaj pa čipiranje notranje mačke?

Moja mačka je izključno notranja, a je prav tako čipirana. Tudi najbolj vestnim mačjim skrbnikom se lahko zgodi, da se njihova notranja muca izgubi. Blokovske mačke lahko padejo ali pobegnejo z balkona in oken (sploh v nižjih nadstropjih). Zgodilo se je že, da so mačko v transporterju peljali k veterinarju in se je gospodični uspelo izmuzniti ter je pobegnila »neznano kam«. Takih in podobnih scenarijev je žal neskončno in previdnost je mati modrosti!

Če se nam zgodi kaj podobnega in je mačka najdena, potem bo, kot smo si lahko prebrali, prav zaradi lažje identifikacije s pomočjo čipa kmalu spet doma. Prav zaradi tega k čipiranju vseh lastniških mačk pozivajo tudi v Društvu za zaščito živali Ljubljana, kjer pravijo: “Skrbniki moramo imeti svoje živali vedno pod nadzorom in zagotoviti njihovo varnost, vseeno pa se lahko zgodi, da se vaša mačka izgubi. V tem primeru je čipiranje pogosto odločilno pri tem, ali boste mačko dobili nazaj, če bo najdena. Pomembno je tudi, da poskrbite za ažurnost podatkov v registru. Na ta način bo vaša ljubljenka kmalu spet pri vas, hkrati pa bo v zavetišču nastal dodaten prostor za mačko, ki nima takšne sreče, da bi imela lastnika. Pri psih je (obvezno) čipiranje pripomoglo k večjemu številu psov, vrnjenih lastnikom, in s tem vplivalo na zmanjšanje števila zapuščenih živali. Predvidevamo lahko, da bi bil učinek pri mačkah podoben. Čipiranje je torej del odgovornega lastništva mačke. Predlagamo vam tudi, da svojo naslednjo mačjo članico družine posvojite iz zavetišča. V tem primeru bo že čipirana, saj je to v zavetiščih obvezno.”

Čipiranje mačke je neboleč postopek, ki ga lahko opravite pri vsakem veterinarju. Vse skupaj traja nekaj minut, postopek je neboleč in stane okoli 15 do 20 €. Naj še dodam, da za odločitev za čipiranje mačke ni nikoli prepozno! Zato, če še niste, čimprej poskrbite, da bo dalo vaše mačje prijateljice ustrezno “identificirati”.

Z obveznim čipiranjem mačk bi na dolgi rok prav gotovo dosegli tudi večjo kontrolo nad mačjo populacijo in nenazadnje, morda nekoliko utopično in idealistično, pa vendar – kontrolo nad neodgovornimi skrbniki in takimi, ki večkrat na leto poskrbijo za nova legla (nezaželenih) mačjih mladičev.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.