Domov » Priporočam » Kril: hrana za kite in odlično olje za pse!

Kril: hrana za kite in odlično olje za pse!

Objavljeno v Priporočam

Poznamo jih več vrst in jih pogosto vržemo isti koš z oznako »ribje olje«, čeprav je slednje lahko čisto poglavje zase. Lososovo olje, olje jeter polenovke, krilovo olje … res je, vsa ta olja so iz rib, vendar ima vsako izmed njih določene specifike, po katerih se loči od ostalih. Po drugi strani pa je »ribje olje« pogosto oznaka za olja, ki so lahko pridobljena iz različnih vrst rib (od polaka do tune in drugih bolj mastnih rib), zato morate biti pri nakupu pozorni; ribje olje kot oznaka na embalaži ne pomeni lososovega olja in lososovo olje ni enako krilovemu olju. To seveda ne pomeni, da je eno slabše od drugega, si pa krilovo olje za pse zaradi svoje specifične sestave prav gotovo zasluži več pozornosti in bolj poglobljeno obravnavo, ki jo bo dobil v tej objavi 🙂

Na kratko: ribja olja in omega-3 maščobne kisline

Ne bi se spuščala v pretirane opise prednosti omega-3 maščobnih kislin, saj o njih čivkajo že ptički na veji: ker jih psi ne morejo sintetizirati sami, jih moramo nujno zagotoviti z uravnoteženo prehrano, ob povečanih potrebah pa je dodajanje v obliki olja zelo zaželeno. Omega-3 maščobne kisline odlično delujejo na zdravje kože in dlake, pozitivno vplivajo na srce in ožilje, pri starejših psih ohranjajo kognitivne sposobnosti, nepogrešljive so tudi pri brejih psicah in psicah v fazi laktacije. Imajo protivnetno delovanje; skrbniki alergikov jih dodajajo zato, da si od praskanja in grizenja vneta koža hitreje opomore, pozimi, ko se začne kurilna sezona in je posledično pasja koža bolj suha ter lahko pride tudi do prhljaja, so prav tako dobrodošel dodatek k vsakodnevnim pasjim obrokom. Pomagajo lahko tudi pri vnetnih težavah s sklepi in še bi lahko naštevala!

Uravnotežena prehrana je seveda pogoj št. 1, a kot sem omenila že zgoraj – ob povečanih potrebah bomo samo z rednim dodajanjem sardelic v sveže obroke težko dosegli (povečan) vnos omega-3 maščobnih kislin, ki ga pes v tistem trenutku potrebuje. Takrat skrbniki psov običajno posežemo po katerem izmed olj, ki je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami – najpogosteje je to lososovo olje, saj naj bi bil izkoristek omega-3 maščobnih kislin iz živalskih virov za pse bolj optimalen kot iz rastlinskih virov (npr. konopljino olje).

V zadnjem času se čedalje več govori o krilu, drobnih rakcih, ki živijo v najbolj čistih globinah morja in v obliki krilovega olja predstavljajo ti. novo generacijo omega-3 maščobnih kislin. Poglejmo zakaj 🙂

Hrana za kite in odlično olje za naše pse

Kril je planktonski rak, ki je (če ga boste Googlali) na prvi pogled podoben škampu, vendar dosti manjši. S krilom se hranijo kiti, od koder je tudi dobil tudi ime – kril v dobesednem prevodu iz norveškega jezika pomeni namreč prav to: hrana za kite.

No, kiti v naši zgodbi prav gotovo niso bistveni, razen če si želimo predstavljati, da bodo naši psi po kuri s krilovim oljem veliki in mogoči kot kiti 🙂 Kril kot tak je zanimiv zato, ker se prehranjuje izključno s fitoplanktonom (rastlinsko hrano) iz najbolj čistih morskih globin, ki mu daje tudi značilno rdečo barvo, a o tem nekoliko kasneje. Poleg tega se nahaja na dnu prehranjevalne lestvice, kar pomeni da ni obremenjen s težkimi kovinami in drugimi toksini, kot je to lahko problematično pri velikih ribah (kot je recimo tuna). To je denimo eden izmed razlogov, zakaj moramo biti pri nakupu lososovega olja pozorni na ribolovno območje in način lovljenja: za gojene losose menda že vemo, da se jim je bolje izogniti, posledično tudi olju iz gojenih lososov, pri krilu zaenkrat še ni te bojazni.

Še več, v primerjavi z drugimi morskimi organizmi še eno bistveno prednost: ker se hitro množi, njihov ulov zaenkrat naj ne bi predstavljal obremenitve za okolje!

Krilovo olje za pse: značilna rdeča barva in boljša absorpcija

Že s prostim očesom se da opaziti, da je krilovo olje za pse (v primerjavi z drugimi ribjimi olji) bistveno bolj rdeče barve. Razlog za to se skriva v astaksantinu, zelo močnem naravnem antioksidantu, ki prevladuje v  krilovem olju in je posledica prehranjevanja krila z določeno vrsto alg; astaksantin daje značilno rdeče-oranžno barvo različnim morskim organizmom ,kot prehransko dopolnilo pa je cenjen kot močan antioksidant, ki ščiti celice pred propadanjem.

Boljša absorpcija zaradi vezave na fosfolipide

Krilovo olje za pse (no, pa tudi za ljudi) naj bi imelo v primerjavi s preostalimi ribjimi olji še eno bistveno prednost, zaradi česar ga pogosto označujejo kot omega-3 maščobne kisline »nove generacije«: izkoristek omega-3 maščobnih kislin iz krilovega olja naj bi bil v primerjavi z drugimi viri omega-3 maščobnih kislin bolj optimalen.

Za polno razumevanje mehanizmov, ki stojijo za tem, bi se morali natančneje poglobiti v delovanje celic in njihovo strukturo, kar je za večino navadnih smrtnikov precej velik izziv 🙂 A povzetki raziskav in dognanj, ki sem jih na to temo zasledila, večinoma navajajo, da se razlogi za boljšo absorpcijo skrivajo v ti. fosfolipidih. Fosfolipidi so osnovna struktura celične membrane, omega-3 maščobne kisline iz krilovega olja pa se zlahka vežejo na fosfolipide, zaradi česar jih celica (in posledično celoten organizme …) hitreje prepozna »za svoje« in posledično jih tudi zna bolje izkoristiti.

Ob vsem tem pa je krilovo olje zares bogato z vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin: v 1 gramu olja je lahko do kar 200 mg omega-3 maščobnih kislin, kar je približno 30 mg več kot lososovo olje!

Ali to pomeni, da je lososovo olje zanič in moram od zdaj naprej uporabljati samo krilovo olje za psa?!

Nikakor! Samo širim obzorja o različnih možnostih in alternativah 🙂 Kot ozaveščeni pasji skrbniki morate vedeti, kaj vse obstaja na voljo za vašega psa in kaj so prednosti različnih produktov: zdaj veste, zakaj omega-3 maščobne kisline v krilovem olju slovijo po boljši biorazpoložljivosti in kako specifična hrana planktonskih rakcev vpliva na visoko vsebnost antioksidantov v olju, ki lahko našim psom samo koristijo. In nenazadnje – gre za olje, ki je izjemno čisto, saj gre za organizme, ki so na dnu prehranjevalne lestvice – in v današnjem času je to, če mene vprašate, ena izmed zelo svetlih in pozitivnih točk na seznamu vseh prednosti!

Dodana vrednost, a ne čudežna kapsula!

S krilovim oljem lahko pasjim obrokom prav gotovo dodamo vrednost, a se moramo hkrati zavedati, da kapsule niso čudežno zdravilo, ki bo našega psa odrešilo vseh tegob tega sveta. In podobno kot velja pri drugih oljih, velja tudi pri krilovem olju: ko ga kupujete, dajte prednost kakovosti, pa čeprav boste zaradi tega odšteli kakšen evro več. Če se le da, kupite krilovo olje v kapsulah – omega-3 maščobne kisline so enkrat, ko je olje odprto, slabo obstojne. Pri kapsulah pa se tej težavi izognete, hkrati pa ne pomeni, da je olje zaradi tega manj naravo 🙂

Nič čakat 🙂 Krilovo olje za pse dobiš tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.