Domov » Ostalo » Pasje blazinice in ostale zimske tegobe

Pasje blazinice in ostale zimske tegobe

Objavljeno v Ostalo

Sneg je zakon! Psi ga obožujejo ljudje pa … kakor kdo. Jaz sem ena izmed tistih, ki se z veseljem lotim kidanja (super telovadba) in s še večjim veseljem gazim po snegu, na odličnih – 10°C, seveda vedno v dobri pasji družbi. Zimske radosti pa lahko pri psih povzročijo kar nekaj nevšečnosti, med katerimi so gotovo najbolj pogoste poškodovanje pasje blazinice, vnetja sečil in drugi prehladi ter “novoletni okraski” na pasjem kožuhu.

Pasje blazinice pozimi

Lahko jih zaščitite s posebnimi pasjimi čeveljčki, odvisno od tega, kakšno je vaše stališče do obuvanja psov. Pasji čeveljčki so gotovo 100 % zaščita ter odlična rešitev, če vaše sprehajalne poti pošteno zasolijo in se vam zlasti po jutranjih sprehodih, ko se vam mudi v službo, ne da psu umivati tac. Pasje blazinice morate obvezno po vsakem sprehodu umiti z mlačno vodo! Sol, s katero so posuti pločniki in ceste, jih lahko “razžre”, poleg tega pa bo daljša izpostavljenost slanim tlom vašim kosmatim prijateljem povzročila pekoč občutek.

Za zaščito pasjih blazinic sama uporabljam navadno ognjičevo kremo, na vsake toliko časa pa psu tudi skrajšam dlake med prsti, da se mu ne delajo snežne kepice. In že sva pripravljena za snežno akcijo! V vsakem primeru pa je umivanje tačk po sprehodu obvezno! Saj veste, zdravljenje pasjih blazinic je dolgotrajno.

Oblačenje psa

Kratkodlake, eksotične pse ter vse tiste pse, ki spadajo pod „zmrzljivčke“, morate obleči. Oblačenje psov ni samo modna muha, v nekaterih primerih ima dejansko svoj namen 🙂 Res je, da imajo psi kožuh, ki jih ščiti, ampak nimajo vsi psi enakega kožuha in nimajo vsi psi enako dobrega imunskega sistema, zato moramo nekatere dodatno zaščititi (sploh starejše, manj aktivne pse …), tudi take recimo, ki so navajeni življenja v bloku in o gosti po

Poleg tega bi bilo idealno, da bi, preden se odpravite na sprehod, psa premaknili v v hladnejši prostor, da se postopoma navadi na nižjo temperaturo.

“Ogrevanje” psa

Daljši sprehod po snegu vedno začneva tako, da narediva najprej krog za ogrevanje, komaj potem, ko so mišice ogrete, greva v pravo akcijo. Ko sva na zimskem sprehodu, vedno pazim, da je pes v akciji, v gibanju in ne bi prišlo do podhladitve telesa ali kakšnih drugih neprijetnih težav, vnetij sečil, prehladov, ozeblin (no, da bi prišlo do ozeblin bi morali že konkretno zanemarjati psa).
Psi so različno občutljivi in vsak za svojega ve, kje je meja.

Sneg je “dober” za jest – lulanje v potokih in prebavne težave

Ogromno psov obožuje lizanje in „hrustanje“ snega, kar ni najbolj pametno početje, saj se lahko prehladijo sečila, pride do prebavnih težav (driske) ali samo do prekomernega lulanja. Tako da, če po snežnem sprehodu pes lula več kot običajno, to še ni razlog za preplah: sneg = voda. V vsakem primeru pa poskusite to preprečiti, ker prehranjevanje s snegom nima nobenega pametnega efekta na telo.

Novoletni okraski, skibucke, snežne kepe ali kakorkoli jih poimenujete

Po dobre pol ure na snegu je Ron kot velika snežna kepa – sneg se mu oprime tac, trebuha in včasih moramo prej domov samo zato, ker pes še komaj hodi. Z izjemo plaščka, ultimativna rešitev ne obstaja, pomaga krajšanje in striženje dlake, a to ne pomeni, da se kepe nanj ne bodo več prijele – prijele se bodo, ampak jih bo manj 🙂 Poskusila sem tudi pudrati z otroškim pudrom, mastno kremo … neusešno.

Edina rešitev za snežne kroglice je tuširanje z mlačno (ne toplo!) vodo po sprehodu. Kroglic pa nikakor ne smete trgati, to je upam da jasno.

In še namig za vaše kužke: don’t eat yellow snow 🙂 Lastniki pa pobirajte pasje iztrebke, naj sneg ne bo izgovor!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.