Domov » Trendi » Oprema proti klopom in bolham 2020

Oprema proti klopom in bolham 2020

Objavljeno v Trendi

Dokler WHO ne odredi svetovne karantene za bolhe in klope, se bomo pasji skrbniki morali spopadati z njimi, pa čeprav smo v karanteni – mi! Zato spodaj delim seznam naravnih rešitev proti klopom in bolham, ki naj vas vodi skozi pomlad in poletje 2020. Nekatere izmed njih že poznate, o enih sem že pisala v preteklih letih, o drugih pa še bom!

7 naravnih rešitev proti klopom in bolham

Tickless: ultrazvočni obesek

To pomlad je prišel  tudi k nam in popolnoma na novo! Odganjalec bolh in klopov, ki je učinkovit brez kemije, samo na podlagi ultrazvočnega delovanja! Ultrazvočni valovi, ki jih za svoje delovanje uporablja Tickless, delujejo moteče na bolhe in klope, saj jim onemogočijo orientacijo, za mačke, pse in ljudi pa so neškodljivi, saj jih ne zaznavamo. Tickless obesek je primeren tako za mladiče, breje psice, seniorje in druge pse, s pridruženimi boleznimi, če se izrazim v sodobnem jeziku. Deluje na območju 1,5 m, njegova učinkovitost pa je bila testirana in dokazna leta 2012 na univerzi Camerino (Italija). Tickless bom bolj podrobno predstavila prihodnji teden.

Tickless dobite tukaj, zdaj s 15 % popustom >>>

Zeliščno razpršilo Cvetka

Slovenski izdelek, ki je plod bogatega znanja, ki ga ima Katarina o zeliščih, oljih in živalih. Njeno razpršilo proti bolham in klopom je že nekaj let pravi hit med pasjimi skrbniki, med katere spadam tudi sama. Moram priznati, da pes nikoli ni prinesel klopa domov, ko sem ga tik pred sprehodom v gozd temeljito našpricala. Poleg tega pa noro lepo diši! In le kako ne bi, saj je Katarina vanj vmešala same noro dišeče sestavine, kot so timijan, atlaška cedra, bazilika, poprova meta in geranija.    

Zeliščno pršilo proti klopom je na voljo tukaj >>>

Naravna ovratnica, ki jo naredite sami

Sicer je že nekaj let minilo od izvorne objave, ampak je kljub temu v spomladanskih mesecih še vedno eden izmed bolj aktualnih DIY projektov za pasje skrbnike. Trik se skriva v olju črne kumine, za katerega kroži rek, da ubije vse, razen smrti (in očitno tudi korone ….). Ima odlično repelentno delovanje na klope.

Olje črne kumine lahko seveda vtrete tudi na oprsnico, ampak ker je vse skupaj zelo mastno in ga ne morete nikoli zares izprati, je stara ovratnica bistveno boljša izbira kot nova oprsnica 🙂

Navodila za DIY ovratnico najdete tukaj >>>

Pasji česen

Dodajanje česna v prehrano naj bi odganjalo zunanje zajedavce, neugodno pa naj bi vplivalo tudi proti notranjim zajedavcem. Česen v pasji hrani je v razumnih količinah popolnoma varen, če mu je zraven primešano tudi kokosovo olje, kot je to naredila Majdi v primeru Pasjega česna, pa je marsikateremu psu tudi bistveno bolj okusen. Manjšo količino Pasjega česna dodate vsak dan v hrano; da bi dosegli učinek, je seveda fino, če Pasji česen dodajate na daljši rok (redno!) in vsaj tri tedne. Tudi Pasji česen je slovenski proizvod.

Pasji česen dobite tukaj >>>

Pomembno! Bolhe in klopi so priljubljena tema v spomladanskih in poletnih mesecih. Na ZHP-ju je na to temo kar nekaj prispevkov, saj je tako kompleksno tematiko nemogoče zajeti v en prispevek. Morda vas bodo zanimale tudi te objave preteklih let, v katerih boste dobili še boljši vpogled na to, kako se tega lotiti na naraven način: Bolhe na psu: kako se jih učinkovito znebiti, Naravna sredstva proti bolham: kaj zares učinkuje, Kaj morate vedeti o naravnih repelentih, Kako pravilno odstraniti klopa pri psu.

EM ovratnica

OK, priznam, izmed vseh naštetih orožij proti bolham in klopom je to edino, ki ga nisem sama preizkusila. Pred nekaj tedni sem spoznala gospodično, ki omenjene ovratnice izdeluje in presenetilo me je predvsem število vračajočih se pasjih skrbnikov, ki so prišli po novo ovratnico, ker so bili prejšnje leto tako zadovoljni. To je tudi razlog, zakaj jo uvrščam na seznam.

EM je okrajšava za efektivne mikroorganizme; ne gre se za direktno repelentno delovanje, temveč za krepitev imunskega sistema, ki je ena izmed ključnih točk v boju proti zajedavcem. 

Več o EM ovratnicah si lahko preberete tukaj >>>

Naturavetal kapljice proti bolham in klopom

Kapljice vsebujejo sivkino in jojobino olje ter neemovo olje in olje čajevca. Slednje je za pse popolnoma varno v majhnih količinah, zato je vsaka skrb o toksičnosti ob uporabi omenjenega produkta popolnoma odveč. Če psa slučajno bolha, bo umrla v roku 4 do 6 ur po ugrizu, enako velja za klope. Res pa je, da morate najprej narediti intenzivno kuro – 3 tedne jih morate psu vmasirati vsak dan po 1 kapljico, potem pa to vzdržujete na tedenski bazi. O Naturavetal kapljicah proti bolham in klopom sem že pisala na ZHP-ju (recimo tukaj), začela pa sem na pobudo bralcev, ki so bili z njimi nadvse zadovoljni. 

Naturavetal kapljice dobite tukaj >>>

PS: Naturavetal kapljice lahko dopolnite tudi z razpršilom in šamponom iz iste linije.

Elektronski glavnik proti bolham

Sicer nimam patoloških nagnjen (no, tako vsaj mislim), ampak res se mi zdi fajn, ko scvreš bolho! YaY! Za psa je elektronski glavnik proti bolham popolnoma nemoteč in 100 % varen – glavnik uporabljam že več let, tako da mi lahko verjamete na besedo – za bolhe pa je usoden! Ob stiku z njo glavnik spusti rahel električni impulz, ki jo … hja … pokonča. Je pa to gotovo ena izmed boljših in varnih variant za odstranjevanje nepovabljenih gostov, ko enkrat že pride do infestacije. Ob tem seveda imejte v mislih, da vsak kožuh (ali zelo gosta dlaka) ni primeren za ta glavnik, saj boste v nekaterih primerih psa težko razčesali. Elektronski glavnik proti bolham dobite v nekaterih lekarnah in na Amazonu.

Kombinacije in variacije

Ne pozabite, da bo lahko vašemu psu ustrezalo kaj, kar ni na tem seznamu. Poleg tega so to naravne rešitve, ki jih je – po mojem mnenju – vedno fino kombinirati med sabo in se ne zanašati samo na eno rešitev. Je pa to gotovo odlično izhodišče za vse, ki bi bolhe in klope na psu preprečili na naraven način. 

Ob tem morate seveda biti dosledni – redno  mazati, špricati, nameščati (ovratnico, obeske …), saj nobena naravna rešitev ne deluje tako kot magična tableta, ki jo daš enkrat na 4 do 6 tednov in je to to. Potem je tukaj še celostna skrb za imunski sistem ter redno pregledovanje psa (tudi če uporabljate kemijo!); bitka ni nikoli enostavna, a dobili jo bomo!

Želim vam čim več lepih in brezskrbnih sprehodov v naravi, seveda na varni razdalji in v polni bojni opremi!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.