Domov » Kuhana hrana za pse » Kuhana hrana za pse – recepti

Kuhana hrana za pse – recepti

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Kuhana hrana za pse, sploh recepti zanjo, so med pasjimi skrbniki še vedno zanimiva tema pogovorov in večina se pogosto sprašuje, kaj naj kuham psu? Pes je pragmatičen jedec in ne gurman, zato je kompliciranje okoli receptov za pasjo hrano pogosto pretirano.  Ljudje radi prenašamo človeške principe v pasjo skledo in nas skrbi, kaj bo, če bo pes 2 dni zapored jedel enako ali isto hrano ali kaj naj psu skuhamo za večerjo, da ne bo isto kot za zajtrk. Psu je okoli tega dosti vseeno, dokler s hrano dobit to, kar njegov organizem potrebuje: predvsem beljakovine živalskega izvora, v manjši količini pa dobre vire ogljikovih hidratov.

Osnovni koncept

Kuhanje za psa ni znanstvena fantastika in vsak lahko usvoji uravnoteženo pripravo kuhanih obrokov za psa. Več previdnosti je potrebne, ko mora pes zaradi zdravstvenih razlogov slediti dieti in v tem primeru je sodelovanje s strokonjakom ne samo zaželeno, ampak nujno! Pes, ki ima težave z ledvicami, potrebuje drugačno prehrano od psa, ki ima težave z želodcem.

Pri pripravi hrane za psa velja tudi to, da je seznam “prepovedanih živil” (česa pes ne sme jesti) v bistvu precej krajši kot si mislite. Veliko živil prepovedanih in “smrtno nevarnih” iz popolnoma neznanih in neupravičenih razlogov, kot posledica polovičarskih informacij in povzetkov s spleta, ki so kopirani z vprašljivih virov. Je pa res, da je včasih lažje slepo verjeti in slediti kot ovca kot pa razmišljati s svojo glavo. Po eni strani ljudje še vedno verjamejo, da je krompir za psa nevaren, po drugi strani kupujejo brikete, ki kot vir ogljikovih hidratov uporabljajo krompir. Pri mnogih živilih, ki sicer niso “smrtno nevarna”, je bolj smiselno se vprašati, ali so za psa primerna – glede na to, da gre v osnovi za mesojedo žival.

Po drugi strani kosti nikoli ne kuhamo, vedno jih ponudimo surove; kuhane kosti se lahko hitro kam zapičijo, saj izgubijo elastičnost, poleg tega, da morajo biti obvezno surovo, psom vedno ponujamo take kosti, ki so mesnate in surove. A navkljub temu še vedno imamo ljudi, ki psom ponujajo slovensko klasiko: govejo kost iz juhe.

Kuhana hrana za pse je tudi super izhodišče za vse, ki želite psu ponuditi svežo hrano, niste pa še pripravljeni narediti prehoda na surovo, je vaš pes starejši, imunsko oslabljen ali imate druge zadržke okoli surovega mesa. V večini primerov pa se hitro zgodi, da vam bo kuhana hrana za psa šla čez glavo in boste spoznali, da je tudi surova hrana za pse  boj praktična izbira.

Upoštevajte, da ko govorim o kuhani hrani za pse, imam v mislih hrano, ki je posebej kuhana za psa in ne hrano, ki ostane od vašega kosila ali večerje. Psi imajo drugačne prehranske potrebe od ljudi; zaradi enega vašega obroka se ne bo zgodilo nič hujšega, na dolgi rok pa je taka hrana absoultno neprimerna. Ne gre se samo zato, da je soljena in “začinjena”, ampak tudi zato, da ni prilagojena prehrani mesojede živali.

Osnovni recept za kuhano hrano (količina in razmerja)

V osnovi še vedno velja, da ne glede na to, če se odločite za kuhano ali surovo hrano za pse, naj meso predstavlja večinski delež obroka, vse ostalo pa so dodatki. Meso naj bo raznoliko in ne samo »mišičnina«, uporabite lahko praktično vse, kar tudi sami ne bi pojedli. Previdno z organi, ki naj predstavljajo manjši del obroka (do 10 %).

Zelenjava, ki jo ponudite psu, naj bo nastrgana na drobno ali prekuhana in pretlačena v pire, saj jo bo pes tako lažje prebavil. Škrobna zelenjava (krompir, sladki krompir, buče …) mora biti obvezno kuhana. Zelenjava naj ne predstavlja več kot 30 % obroka.

Ogljikovi hidrati naj predstavljajo dodatek k obroku, največ 10 %, pa tudi brez težav jih lahko izpustite. V poštev pridejo različne kaše (ajdova, prosena) in kompleksni ogljikovi hidrati, kot je recimo rjav riž. Izogibajte se polenti, testeninam in drugim človeškim prilogam. Za psa niso nevarne, imate pa boljše izbire – glej prejšnji stavek o kašah.

Nenazadnje pa imejte v mislih, da morate razmerja vedno prilagoditi psu, zato se vedno ravnajte po tem, kar njemu paše; kakec mora biti čvrst in svetleč in ravno prav kompakten, analne žleze se ne smejo »mašiti«, kožuh mora biti svetleč, koža brez prhljaja in pes ne sme imet zadaha.

Dnevna količina kuhanega obroka za psa znaša približno 3 % do 5 % idealne telesne teže psa. Starejši in manj aktivni psi ostanejo na spodnji meji, aktivni psi na zgornji. Če ima pes težave s prekomerno telesno težo, količino hrane zmanjšujete postopoma! Tako kot težo 🙂

Kuhana hrana za pse – recepti

Če sledite osnovnim navodilom, je vse ostalo mala malica. Vseeno pa je tukaj zbranih nekaj „receptov“, ki so pri nas doma občasno na jedilniku – oz. v skledi, če sem bolj natančna 🙂 Meso, ki ga kuhate za pse, ni treba prekuhavati in tenstati, dovolj je, da ga vržete v krop in tako poskusite obdržati čim več hranilnih snovi.

Obroke lahko pripravite vnaprej, jih zamrznete in potem sproti odtajate. S takim kampanjskim pripravljanjem hrane privarčujete kar nekaj časa na dnevni bazi. Obroke lahko pripravite v kompletu (z mesom ali zelenjavo) ali pa si pripravite ločene paketke (meso posebej, zelenjava posebej) in potem kombinirate bolj svobodno.

Opomba: recepti so zelo stari in temu primerne fotke. Pametni telefoni takrat še niso bili tako zmogljivi 🙂

Psu pa lahko ponudite kar nekaj “posladkov”, ki se sicer skrivajo v vašem hladilniku, preverite pa še nekaj odličnih priboljškov, ki jih lahko pripravite sami:

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.