Domov » Kuhana hrana za pse » Kuhana hrana za pse – recepti

Kuhana hrana za pse – recepti

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Kuhana hrana za pse, sploh recepti zanjo, so med pasjimi skrbniki blazno vroča roba in večina se preveč pogosto sprašuje, kaj naj kuham psu? Kot sem že večkrat napisala, je pes pragmatičen jedec in ne gurman, zato je kompliciranje okoli receptov za pasjo hrano pogosto pretirano, predvsem zaradi tega, ker ljudje radi prenašamo človeške principe v pasjo skledo in nas skrbi, kaj bo, če bo pes 2 dni zapored jedel enako ali isto hrano ali kaj naj psu skuhamo za večerjo, da ne bo isto kot za zajtrk.

Kuhanje za psa ni nobena umetnost razen seveda v primeru, če mora pes zaradi zdravstvenih razlogov slediti dieti. Tudi seznam “prepovedanih živil” (česa pes ne sme jesti) je v bistvu precej krajši kot si mislite, veliko jih je prepovedanih in “smrtno nevarnih” iz popolnoma neznanih in neupravičenih razlogov, ampak včasih je lažje slepo verjeti in slediti kot ovca kot pa razmišljati s svojo glavo.

Kosti nikoli ne kuhamo, vedno jih ponudimo surove; kuhane kosti se lahko hitro kam zapičijo, saj izgubijo elastičnost, poleg tega, da morajo biti obvezno surovo, psom vedno ponujamo take kosti, ki so mesnate.

Sicer pa se vam bo verjetno zelo hitro zgodilo, da vam bo kuhana hrana za psa šla čez glavo in boste spoznali, da je tudi surova hrana za pse “čisto ok” 🙂

Osnovni recept

V osnovi še vedno velja, da ne glede na to, če se odločite za kuhano ali surovo hrano za pse, naj meso predstavlja večinski delež obroka, vse ostalo pa so dodatki. Meso naj bo raznoliko in ne samo »mišičnina«, uporabite lahko praktično vse, kar sami ne bi pojedli. Previdno z organi, ki naj predstavljajo manjši del obroka (do 10 %).

Zelenjava, ki jo ponudite psu, naj bo nastrgana na drobno ali prekuhana in pretlačena v pire, saj jo bo pes tako lažje prebavil. Škrobna zelenjava (krompir, sladki krompir, buče …) mora biti obvezno kuhana. Zelenjava naj ne predstavlja več kot 30 % obroka.

Ogljikovi hidrati naj predstavljajo dodatek k obroku, največ 10 %, pa tudi brez težav jih lahko izpustite. V poštev pridejo različne kaše (ajdova, prosena) in kompleksni ogljikovi hidrati, kot je recimo rjav riž ali polnozrnate testenine. Seve ne bo nič narobe, če kdaj psu ponudite navadno »belo« pašto in »bel« riž, a naj bo to raje izjema kot pravilo. To je hrana z visokim glikemičnim indeksom in verjetno tudi sami veste, zakaj ni priporočljiva niti za ljudi.

Nenazadnje pa imejte v mislih, da morate razmerja vedno prilagoditi psu, zato se vedno ravnajte po tem, kar njemu paše; kakec mora biti čvrst in svetleč in ravno prav kompakten, analne žleze se ne smejo »mašiti«, kožuh mora biti svetleč, koža brez prhljaja in pes ne sme imet zadaha.

Kuhana hrana za pse – recepti

Če sledite osnovnim navodilom, je vse ostalo mala malica. Vseeno pa je tukaj zbranih nekaj „receptov“, ki so pri nas doma občasno na jedilniku – oz. v skledi, če sem bolj natančna 🙂 Meso, ki ga kuhate za pse, ni treba prekuhavati in tenstati, dovolj je, da ga vržete v krop in tako poskusite obdržati čim več hranilnih snovi.

Psu pa lahko ponudite kar nekaj “posladkov”, ki se sicer skrivajo v vašem hladilniku, preverite pa še nekaj odličnih priboljškov, ki jih lahko pripravite sami:

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.