Domov » Mačke » Zakaj je pomembno, da se z mačko ukvarjamo?

Zakaj je pomembno, da se z mačko ukvarjamo?

Objavljeno v Mačke

Kdor posvoji mačko zato, ker meni, da z njo ni veliko dela, se globoko moti, sploh če je to notranja mačka, torej mačka, ki biva izključno in samo znotraj stanovanja. Podobno kot pes, tudi mačka potrebuje izdatno mero različnih aktivnosti, s katerimi poteši svoj prvinski nagon in zaposli možgančke. Če se z mačko ne ukvarjamo dovolj in ne poskrbimo, da bi lahko izživela svojo mačjo naravo, lahko pride do nezaželenih vedenj: praskanje pohištva, sedežne garniture, markiranje in uriniranje po stanovanju, če naštejem samo nekaj znakov, s katerimi sem se srečala tudi sama. Dobra novica je to, da se vse to da rešiti in to tako, da mački namenite nekaj več pozornosti, ali če povem po domače, da jo zlaufate. Utrujeni in zadovoljeni mački ne hodijo neumnosti po glavi in ne bo vas več zbujala sredi noči. Tipičen znak za pomanjkanje pozornosti je tudi to, da mačka prenaša igračo po stanovanju in mijavka, vas grize za prste, noge, komolce. Skratka, vse se da preprečiti: mačke niso čudne, samo razumeti jih je treba.

Naravni nagoni mačke

Odkar so nas mačke udomačile pred 10 000 + leti (ali pa mi njih, kdo bi vedel ), se njeni nagoni niso kaj dosti spremenili. Kot se za karnivorja spodobi, je mačka odličen lovec: svoj plen, ki so večinoma miši in drugi manjši glodalci, ptiči, martinčki, slepiči, veverice… bo mačka zalezovala, potem pa počakala v zasedi, dokler ne oceni, da je nastopil pravi trenutek za zmagoslaven ulov. Mačka razvija svoj lovski nagon že od rane mladosti, njena prva učiteljica je mama, ki svoje mladiče postopoma vzgaja v lovce.
Mačka pa ne lovi samo takrat, ko je lačna, ampak lovi tudi za zabavo: s plenom/ulovom se igra, a ga ne poje, velikokrat se „igra“ tudi zato, da ulov popolnoma onemogoči in mu zada smrtonosni udarec komaj takrat, ko je prepričana, da je zmaga absolutna in ni nobene bojazni, da bi plen udaril nazaj in jo po možnosti poškodoval.
Tisti, ki imate zunanje mačke, veste, da vam mrtve živali (plen) včasih prinese domov ali jih pusti pred vrati v hišo. Čeprav verjamem, da se vam to zdi ogabno, ampak gre za popolnoma naravno vedenje mačke, ki vas samo želi naučiti to, kar je njo naučila njena mama: loviti in uloviti. Drugače povedano: želi okrepiti vaš lovski nagon, saj je verjetno ocenila, da ste zelo slabi lovci 🙂

Notranje mačke+lovski nagon=nezaželeno vedenje mačk

Tudi notranje mačke imajo ohranjen prvinski nagon, ene bolj druge manj, je pa njihov življenjski prostor bistveno bolj omejen za izražanje in udejanjanje naravnega obnašanja. Sama sicer zelo zagovarjam notranje bivanje za mačke ali pa kombinacijo notranjega bivanja in nadzorovanih zunanjih izhodov, a v tem prispevku ni dovolj prostora za argumentirano razpravo, bomo drugič nadaljevali na to temo.
Skratka, če notranje mačke ne morejo izživeti svojih prvinskih nagonov, postanejo zelo destruktivne, nadležne in tečne, za kar pa niso krive same – narava je narava in proti njej ne moremo nič. Največji del odgovornosti nosi lastnik mačke in ko pri mački opazite nezaželeno vedenje (ki v resnici to ni, mačka samo išče načine, da se izživi), je mogoče čas, da ji posvetite več pozornosti ter ji pomagate, da na sprejemljiv način izživi svoje naravne potrebe. To ne pomeni, da ji morate prinesti žive miši, ampak da ji omogočite igro, skozi katero bo lovila in ulovila svoj plen ter prilagodite okolje, v katerem živi (praskalnik, skrivališča, primerna hrana itd.)
Najboljše pri tem je, da za mačjo telovadbo, atletiko ali agilty (aktivnosti imenujte kakor vam paše), ni potrebno zapravljati praktično nič denarja, rezervirajte si samo tistih nekaj 10 do 15 min dnevno (no, lahko tudi več, odvisno od interesa vaše mačke). Nekaterim mačkam ustreza večkrat na dan po nekaj minut, druge rade to opravijo v šusu. Preden naredite načrt, kako se boste tega lotili, preverite z vašo mačko, kako njej to ustreza 🙂

Igrače za mačke in igre z mačko

Z igro boste torej spodbujali in krotili njen naravni nagon, urili možgane, krepili odnos vajin odnos in poskrbeli za optimalno telesno težo oz. preventivno poskrbeli za ohranjanje idealne telesne teže, ker debele mačke niso srečne mačke! Igra je pomembno opravilo sploh za mačje mladiče, saj z njo urijo koordinacijo, ravnotežje, naučijo se sprejemati odločitve, kot je recimo odločitev, kdaj napasti, da bo ulov uspešen.
Nenapisano pravilo pravi, da več denarja kot boste zapravili za mačjo igračo, toliko raje se bo zabavala z embalažo ali vrečko, v kateri ste ji prinesli „plen“. Šumeče in papirnate vrečke so zakon, papir, zmečakan v žogico je še večji žur! Kartonasta škatla je odlično skrivališče, rolica, ki ostane od toaletnega papirja pa lahko nudi ure in ure naganjanja in – kar mački verjetno predstavlja največji žur – plen lahko na koncu scefra na prafaktorje.

Katera pa je najboljša igrača ali igra za mačke?

To je vprašanje, na katerega vam lahko odgovori samo vaša mačja dama. Nekatere mačke obožujejo naganjanja z žogico, ki po možnosti šumi/cinglja, druge rade po stanovanju iščejo in prenašajo plišaste miši, tretje rade odkrivajo skrite priboljške. Bistveno je, da ugotovite, kaj vaši mački najbolj ustreza in ji sledite.

Igrače “izven kategorije”

Moja Amy se niti približno ne zanima za priboljške, plišaste miši, žogice ali pernate igrače, kartonske škatle in papirnate žogice pa so največje veselje (enako velja za papirnate vrečke), poleti pa lovi muhe. Visoko na lestvici „naj igrač“, če ne celo najvišje, so palčke filtrov, ki jih uporabljamo tisti, ki si zvijamo tobak. Te mi prinaša, da jih skrivam in mečem po stanovanju, težavnostno stopnjo pa vedno povečujem in Amy se pri tem neizmerno zabava! Njena ura za igro je nekje med 21 in 22h, cca. 30 min. Ko obleži na tleh, je znak, da je za danes imela dovolj, potem pa se zlekne pod deko ali visoko na praskalnik in vsi smo zadovoljni.

 

Ob tem seveda ni odveč previdnost, da ne bi vaša mačka v totalnem zanosu (po nesreči) pojedla papir ali kaj drugega, kar ne spada v želodec. Enako previdno velja pri kupljenih igračah – elastike, gumbi in plastična očesa so namreč najpogostejši vzroki za zadušitev pri mačkah! Tudi še tako nedolžne igračke lahko zelo nevarne: če se mačka zaplete v ročaje vrečke, se lahko zaduši. Plastične dele lahko mimogrede pogoltne (v našem primeru so to filtri) in enako velja za plastične kroglice, ki jih najde pitaj boga kje, zato naj bo igra vedno nadzorovana in igračk ne puščajte vsepovprek, če vas ni doma. V primeru, da imate doma psa, pazite, da ne bo po nesreči pogoltnil mačjih igrač.

PROnasvet: menjajte igrače ali bolje rečeno – pripomočke za igro, da se jih mačka ne naveliča. Tunelček za nekaj časa zamenjajte s kartonsko škatlo, miško za žogico, če pa imate igrače na elastiki, menjajte njihovo lokacijo. To bo mački dalo nov zagon za raziskovanje prostora.

Učenje trikov

Nekatere mačke so zelo dovzetne za učenje trikov. Tudi to je ena izmed možnosti, s katero lahko mačko miselno zaposlite in verjemite, da jih potem ne bodo več hodile neumnosti po glavi. Samo poglejte si to mačko v videu, kaj vse obvlada!

Skrivanje priboljškov (po pasje: delo z nosom)

Če je mačka mahnjena na hrano in priboljške, jo lahko zamotite tudi tako, da ji pripravite posebne igre/igrače, v katere skrijete priboljške, ona pa se mora potruditi, da jih zbeza ven.

Mačja televizija

Tako kot se sami včasih zamotite z gledanjem televizije, je ta lahko enako zabavna tudi za mačko, le da njej ne boste predvajali POP TV-ja, ampak ji boste omogočili dostop do okna, skozi katerega bo lahko opazovala okolico. Mimogrede, okna, ki so odprta na ventus/kipanje/oberliht predstavljajo notranje živečim mačkam veliko nevarnost, saj se lahko zadušijo, ker želijo splezati ven.

 

Agility za mačke

Večkrat sem se hecala, da bi Amy bila odlična v agilityju za mačke, a se mi niti v sanjah ni dozdevalo, da to dejansko obstaja, kaj šele to, da v tujini obstajajo treningi in tekmovanja v tej disciplini!

Sama se z agilityjem ne mislim resno ukvarjat, pa tudi mačka je taka, da se bolj kot ne požvižga na pravila, zato je odličen kompromis to, da po trenutni inspiraciji postavim ovire, ki so sestavljene iz kartonastih škatel, stolov, tunela, praskalnika, kavča… čez katere jo vodim z igračo. Nenazadnje je končni namen dosežen in se Amy po opravljenem treningu srečna zlekne na praskalnik. Mimogrede, osebno menim, da je poleg mačjega stranišča edini zares nujen kos opreme mačji praskalnik, ker praskanje (spet!) nikakor ni nezaželeno, ampak popolnoma naravo vedenje mačk. Praskalniki za mačke so do obisti opisani tukaj.

Mačke in brusenje krempljev

Že ptički čivkajo, da si mačka mora brusit kremplje. Zunanje mačke to opravijo mimogrede, s plezanjem po drevesih in praskanjem po deblih, notranje mačke pa praskajo ponavadi tam, kjer si tega najmanj želimo: po sedežni garnituri, usnjenih torbah, plaščih, bundah, skratka povsod, kjer so po njenem mnenju, odlični materiali za brušenje krempeljčkov. Z nakupom praskalnika boste olajšali življenje sebi in vaši mački.

Poleg tega pa praskalnik notranji mački omogoča življenje na višini, ki bi ga sicer živela zunaj. Obstajajo različne teorije, zakaj se mačke dobro počutijo visoko pod oblaki, verjetno gre za kombinacijo varnosti, razgleda, tudi dominacije. V bistvu niti ni pomembno zakaj je temu tako, bolj pomembno je, da ji to omogočimo po čim boljših močeh. Mimogrede, zelo poceni praskalnik do stropa dobite na Zoohitu – sama ga imam že 2 leti in se odlično obnese.

Čisto enake aktivnosti se lahko greste tudi z vašimi zunanjimi mačkami oz. Z mačkami, ki živijo kombinacijo notranjega in zunanjega življenja, verjetno pa bo interes z njihove strani manjši. Mačke, ki živijo izključno v stanovanju so lahko popolnoma enako svobodne in srečne kot tiste, ki živijo zunaj. Če sem čisto iskrena, verjetno so še bolj srečne, ker nanje ne pretijo avtomobili, bolezni, druge živali in ljudje, ki ne marajo živali. Igranje z mačko je pa super sporostitev, tako za princeso kot za vas!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.