Domov » Surova hrana za pse » Surova hrana za pse: v 4 korakih do uravnoteženega obroka

Surova hrana za pse: v 4 korakih do uravnoteženega obroka

Objavljeno v Surova hrana za pse

Surova hrana za pse ni trend, temveč vrsti – psom – primerna hrana. Za pripravo surovih obrokov za zdravega psa ne potrebuješ doktorata kvantne fizike, samo ščepec zdrave pameti in ta osnovna 4 pravila z bonus namigom! Na hitro in kratko spodaj, vse in še več, kar vas zanima, pa najdete točno na tej spletni strani. Pogumno in srečno!

Osnova obrokov je mišično meso

60 do 80 % pasjega obroka predstavlja mišično meso. Beljakovinski vir niti ni toliko pomemben, saj je za psa primerno praktično vse, kar ima rad in dobro prebavlja. Če pes nima alergij ali intoleranc na določeno vrsto mesa, na 3 dni kolobarite z različnim mesom; od govedine do kunca in konja, izbira je v resnici vaša oz. od vašega psa 🙂 Če ste na začetku BARF kariere, posezite po pustem in lahko prebavljivem mesu (piščanec, puran, kunec …), potem pa postopoma dodajate še druge vrste mesa (govedina, konj, raca …).
Surova hrana je na podroben način opisana tukaj.

Ne pozabite na ribe, ki so lahko samostojni obrok ali del obroka. Če jih psu ponudite 1-krat tedensko kot samostojni obrok, ne morete zgrešiti, kar se tiče splošne uravnoteženosti. Moja izbira: sardele.

Organe dodajte postopoma

Organi so multivitaminske bombe in kot taki nepogrešljiv del uravnotežene surove hrane. Na prvem mestu so gotovo jetra (telečja ali mlade govedi), vendar nikar ne pozabite tudi na drugo drobovino, ki ima za psa prav tako številne prednosti: ledvice, pljuča, testisi, možgani … vse to spada med organe, ki jih lahko dodajate v pasje obroke. Drobovina za psa je bolj podrobno opisana tukaj >>>

Drobovina predstavlja od 5 do 10 % obroka, v večjih količinah povzroča prebavne in druge težave. BARF začetniki začnite z dodajanjem organov v pasje obroke po cca. 10 dnevih novega načina prehranjevanja.

Pomembno: kupujte preverjeno surovo meso! Izogibajte se kupovanju mesa brez računa, pri katerem ne poznate porekla, ne veste, kako je bilo transportirano in če je bilo pred prodajo ustrezno veterinarsko pregledano. To v resnici predstavlja riziko in ne obrok, ki ni “popoln”. Več o tem tukaj.

Ne pozabite na sadje, zelenjavo in manjši delež kvalitetnih ogljikovih hidratov

Odličen vir balasta, ki daje občutek polnega želodca in sitosti, sicer pa tudi odlično vpliva na prebavo. Sadje naj bo občasi posladek, zelenjava pa naj bo redno v pasji skledi, seveda primerno pripravljena: nastrgana na drobno ali kuhana in pretlačena v pire, saj je to edini način, da jo pes ustrezno prebavi. Pri ogljikovih hidratih izberite dobre vire: različne kaše, sladki krompir, hokaido buča, koleraba itd. Vse to naj ne presega cca. 20 % obroka. Več o zelenjavi za psa >>>>

Podučite so o primernih in neprimernih kosti za psa

Zvesti bralci ZHP-ja preskočite ta odstavek, ker ga verjetno znate že na pamet, čeprav obnovitev znanja morda nikoli ne škodi 🙂

Kosti so nujne del uravnotežene surove hrane, ČE so pravilno izbrane in ČE so primerne, saj poskrbijo za optimalen vnos kalcija in fosforja v pravem razmerju. Vse kosti pa niso primerne za pse in vsi psi niso primerni za vse kosti. Kost za psa mora biti surova in mesnata (piščančji, puranji, račji vratovi, goveji rep …), primerne velikosti glede na velikost psa (velike kosti za velike pse, majhne kosti za majhne pse) in vedno surova. 

Surove mesnate kosti predstavljajo cca. 10 % prehranjevanja oz. jih psu postrežemo 2 do 3-krat tedensko. Če hranjenje psa s kostmi iz različnih razlogov ni možno, najdemo ustrezne alternative (posušene in mlete jajčne lupine, mlete kosti itd.)

Sprostite se!

V resnici ta del predstavlja večini skrbnikov najtežji del, saj se kar ne morejo znebiti občutka, da obrok ni popoln. Se tudi vi tega bojite? Niste edini. In veste kaj – prav imate! Obrok, ki ga boste pripravili psu, niti pod razno ne bo popoln, ker to ne more biti. 

Popolni obroki lahko nastanejo samo v obratih, kjer z laboratorijsko mero natančnosti odmerijo točno določeno vsebnost določenih vitaminov in mineralov. V resnici pa to ni življenjsko; spremljate svoj jedilnik naslednjih 10 dni ter si dosledno beležite, kaj ste zaužili. Prepričana sem, da boste zaznali anomalije in jasna odstopanja od tega, kar naj bi tudi za ljudi predstavljal popoln obrok; en dan bo preveč beljakovin, drug dan preveč OH-jev, tretji dan boste preživeli na junk hrani. A ko boste potegnili črto, boste uvideli (upam), da je vaše prehranjevanje uravnoteženo.

In enako želimo doseči tudi pri psih – ne popolnega obroka, temveč uravnoteženo prehranjevanje. Ne odmerjanja na gram natančno, ampak raznolike sestavine, s katerimi bomo na dolgi rok pokrili potrebe po različnih prehranskih snoveh.

Za več idej prebrskaj med recepti!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.